Uznemirujuća fotografija: Karamarko prigrlio neonacista i dilera drogom Bujanca

Uznemirujuća fotografija: Karamarko prigrlio neonacista i dilera drogom Bujanca

Foto: Facebook, Index

PRIJE točno mjesec dana, Index je putem e-maila poslao upite HDZ-u i Uredu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Pitali smo ih podržavaju li koketiranje s ustaštvom Velimira Bujanca, televizijskog voditelja i njihovog glavnog medijskog propagandista.

Povod upitu bio je Bujančev posjet komemoraciji na Bleiburgu, gdje se fotografirao s grupom muškaraca u crnom i zastavom koja veliča ustašku NDH. Od HDZ-a nismo dobili nikakav odgovor, što je postao standard otkad je Karamarko angažirao spin doktora Miljenka Manjkasa, a koji je za glasnogovornika s HRT-a doveo Ivana Jabuku. Iz Ureda predsjednice smo nekako ipak uspjeli iskamčiti jednu rečenicu u kojoj nema konkretnih odgovora na naša pitanja.

"Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uvijek je osuđivala i osuđuje sve totalitarne režime, tako osuđuje i promoviranje te isticanje i veličanje simbola totalitarnih režima", poručila je Kolinda, bez da se ogradila od Bujaneca koji je gostovao na njenoj inauguraciji, ignorirajući pitanje bi li ga trebalo sankcionirati zbog veličanja fašizma.

Ipak, Kolinda je barem deklarativno osudila promoviranje fašizma, što je više nego što se može reći za stranku Tomislava Karamarka. HDZ se  od osuđenog dilera i neonacista, nije ogradio niti nakon ponovljenog upita. A da to ne namjerava ni napraviti, potvrdio je sinoć sam predsjednik HDZ-a, inače stranke koja je na sudu nepravomoćno proglašena kriminalnom organizacijom, gostujući sinoć u emisiji kontroverznog voditelja koji je pravomoćno osuđen jer je seks prostitutkama plaćao kokainom. 

Pozivao na klanje Srba, oblačio nacističku uniformu, veličao zločince

Neskriveni neonacist, osuđeni diler drogom i uzvanik na predsjedničkoj inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović Velimir Bujanec, koji ne prestaje sa zagovaranjem zločinačke i genocidne ideologije čime se istaknuo još u mladim danima, "karijeru" je započeo osnivanjem mladeži HDZ-a u Varaždinu. HDZ ga ubrzo zamjenjuje prihvatljivijim kadrom, nakon čega se Bujanec približava HDZ-ovom privjesku Anti Đapiću i neonacistu Mladenu Schwartzu. A pred predsjedničke izbore HDZ-u je trebala upravo osoba poput njega koja će bez puno pitanja odraditi bilo što.

Šatorsko krilo HDZ-a uz pomoć Bujanca tada počinje stvarati atmosferu iz ranih devedesetih, sijati mržnju i strah. U svrhu stvaranja agresivne nacionalističke atmosfere Bujanec u emisiju popularnu među najnižim hrvatskim slojevima i ekstremnom desnicom poziva zaboravljene nacionaliste, marginalce i ridikule, eksponirane HDZ-ovce i kao glavnog aduta - njihovog četničkog dvojnika Vojislava Šešelja. S tom medijskom operacijom na vlast dovode Kolindu Grabar Kitarović, koja se Bujancu zahvaljuje pozivom na inauguraciju, posjevši ga uz bok drugim fašistima i kriminalcima kojima duguje pobjedu. Nakon inauguracije Bujanec je od HDZ-a dobio i zahvalnicu za doprinos njenoj pobjedi.

Još u mladim danima Bujanec se istaknuo govorom mržnje. "Jasno je za kakvo se rješenje srpskog pitanja zalažem: trećinu iseliti, trećinu lojalnih prekrstiti, a trećinu, zločince, poubijati", govorio je tada mladi Bujanec parafrazirajući glavnog ustaškog ideologa Milu Budaka. Iz tog razdoblja datira i njegovo ponosno poziranje u nacističkoj odori. Moralni kompas Bujanec nije uspio pronaći ni u zrelijoj dobi. Nedavno se tako oprostio od Vinka Žuljevića Klice prozvavši ga herojem i "hrvatskim samurajem" dok je istovremeno napao ministra policije Ranka Ostojića.

Karamarko se izjadao Bujancu

Posao za HDZ nastavio je odrađivati i nakon dobivenih predsjedničkih izbora, pa je zahvaljujući tome doveo u emisiju i šefa HDZ-a.

Karamarko se požalio Bujancu kako je Manolić samo nastavak smicalica protiv njega, baš poput afere oko iznajmljenog Mercedesa tvrtke u vlasništvu njegove trenutne supruge. "Ne biraju sredstva! Žele me diskreditirati", zavapio je Karamarko, te dodao: "Ne biraju sredstva, upotrijebili su tog čovjeka, u godinama, a on je pun strahova i frustracija iz svoje prošlosti! Slično je i Hitler iskorištavao onu djecu pred pad Berlina!".

Opet je Karamarko tupio i o lustraciji, pa se čak založio i za ideju da se objavi "registar udbaša".

"Ljudi koji su nekad mučili druge, danas predaju na sveučilištima! Neki su 1972. svjedočili protiv proljećaraca i bili tada moralna vertikala, a danas se opet pojavljuju kao moralne vertikale", tvrdi Karamarko.

Krivo mu je i što njegovu stranku mnogi nazivaju strankom opasnih namjera. "HDZ je nastao iz tkiva hrvatskog naroda i mi dišemo plućima našeg naroda. Zato smo prepoznatljivi.", rekao je Karamarko. 

Bivši špijun ustvrdio je i kako bi on već riješio slučaj svastike s Poljuda, koju, podsjetimo, nije ni vidio zbog "vremenske razlike" jer je utakmicu gledao u Kanadi. Nije doduše jasno zbog čega je to tumačio Bujancu koji je i sam, kao što znamo, veliki obožavatelj nacističkih emblema pa kao takav u ovom slučaju sasvim sigurno navija za počinitelja, ne za policiju.

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara