Vajgl: Zaustavljanje krize uvjet Makedoniji za početak pristupnih pregovora s EU

Vajgl: Zaustavljanje krize uvjet Makedoniji za početak pristupnih pregovora s EU

Foto: Hina

SLOVENSKI eurozastupnik Ivo Vajgl koji je i izvjestitelj Europskog parlamenta za Makedoniju izjavio je u ponedjeljak da je zaustavljanje političke krize i nasilja u Makedoniji uvjet da ta zemlja ove godine dobije pozitivno izvješće o mogućem početku pristupnih pregovora s EU-om.

Vajgl je Slovenskoj televiziji iz Bruxellesa rekao kako očekuje da će EU slijedećih dana konkretizirati ono što može ponuditi Makedoniji kako bi stabilizirala stanje, ali da makedonske vlasti moraju konstruktivno rješavati političku krizu koja je kulminirala terorističkim napadom u Kumanovu i pokazati "inkluzivnost" prema makedonskim Albancima.

Vajgl je rekao da je teroristički "incident u Kumanovu" samo "vrh ledenog brijega" političke krize koja u Makedoniji traje već duže.

Ocijenio je da je Kumanovo za incident izabrano zbog blizine srbijanske i kosovske granice i zbog većeg udjela albanskog stanovništva u tom gradu, te dodao da bi žrtava u toj tragediji u kojoj je ubijeno osam policajaca i 14 napadača Albanaca vjerojatno bilo manje da su makedonske vlasti uvažile upozorenja koja su dobivala i reagirale pravovremeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaustavljanje političke krize i nasilja uvjet je da se EU pozitivno postavi prema pitanju makedonske budućnosti, a ta je budućnost članstvo u Europskoj uniji, kazao je Vajgl.

Dodao je da bi u suprotnom potpora Bruxellesa Makedoniji mogla izostati, kao i potpora Europskog parlamenta nakon što je devet godina uzastopce donosio pozitivna godišnja izvješća o napretku te države, upozorio je Vajgl.

Unatoč pozitivnim izvješćima Europskog parlamenta početak pristupnih pregovora s Makedonijom blokira Grčka koja se protivi imenu te zemlje.

Vajgl je rekao da su za krizu u Makedoniji krivi također i "neodlučnost" i "inertnost" Europske unije i NATO-a u integriranju zemlje u te strukture.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara