Vakula: Od subote opet iznadprosječno toplo

Vakula: Od subote opet iznadprosječno toplo

Foto: Shutterstock, HRT

PREMDA smo sunčanog vremena imali i prošli tjedan, to je bilo gotovo zanemarivo u odnosu na ono što smo imali u prvom dijelu mjeseca, a i što ćemo imati danas, te posebice sljedećih dana, piše Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a

Sve toplije, ponegdje i vruće!

Uz sve više sunčanih sati i poslijepodnevna će temperatura zraka rasti. No, još danas će viša od 20°C u hladu meteoroloških kućica biti uglavnom na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Već sutra u većini Hrvatske oko 24, u unutrašnjosti Dalmacije i 27°C, a od subote do vjerojatno srijede diljem će zemlje biti iznadprosječno toplo za kraj svibnja i početak lipnja, uz najčešću najvišu temperaturu zraka između 25 i 30°C.

More - sunčano, kopno - nestabilno

Pritom će na Jadranu, napose srednjem i južnom prevladavati vedro ili malo oblačno, vjerojatno i cijeli sljedeći tjedan, a u sjevernim će krajevima, osobito kopnenog područja, biti i prolaznih naoblačenja, uz mogućnost kratkotrajnih lokalnih pljuskova, već potkraj subote u Međimurju, Zagorju i Podravini, a tijekom nedjelje i još ponegdje. Ni početkom novoga tjedna u unutrašnjosti neće biti sasvim stabilno, osobito ne u srijedu.

Dvije godine zaredom kiša u svibnju

Crometeo podsjeća da već drugu godinu zaredom svibanj u našim krajevima donosi izraženu kišnu epizodu. Iako je količina kiše koja je u proteklih tjedan dana  usporediva ili uglavnom i (znatno) veća od kiše koja je pala prošle godine sredinom svibnja, katastrofalne se poplave ove godine nisu ponovile. Naime, prošlogodišnje obilne kiše su sredinom svibnja  bile samo nastavak izrazito kišnog  razdoblja, a to ove godine nije bio slučaj. 

Ovogodišnja ekstremna kišna epizoda u svibnju je ipak došla nakon dužeg sušnog razdoblja. Tako je u Zagrebu u zadnja tri mjeseca (veljača, ožujak i travanj) palo ukupno 105 litara kiše, što je samo za 8 litara više od količine u zadnjih tjedan dana.

U  proteklih tjedan dana (20.-27.5.2015), prema podacima DHMZ-a najviše kiše je palo u Kutjevu, 163 litre po kvadratnome metru. I prije godinu dana (12.-18. svibnja 2014., ciklona Donat) u Kutjevu je palo najviše kiše u Hrvatskoj, 164 litre, dakle gotovo u litru jednaka količina kao i proteklog tjedna.  Međutim, dok je u kišnom svibanjskom tjednu prošle godine uz Kutjevo još samo na nekoliko postaja (Lipik, Ogulin, Gradište) palo više od 100 litara kiše, ove je godine popis mjesta s 100 i više litara kiše znatno duži. Na većini navedenih postaja količina kiše koja je pala je veća od mjesečnog prosjeka za svibanj. U Ogulinu je tako u zadnjih tjedan dana palo 39 litara kiše više od mjesečnog prosjeka, u Karlovcu 42 litre više, u Varaždinu 47 litara više…Podaci iz Varaždina su meteorološki vrlo zanimljivi. 

U 24 sata (od 22. svibnja u 7 sati do 23. svibnja u 7 sati) palo je čak 95,5 litara kiše. To je nova rekordna 24-satna količina kiše u povijesti mjerenja (tj. od 1949. godine). Prema podacima  koje je u svojoj kolumni na hrt.hr objavio Zoran Vakula  stari varaždinski 24-satni oborinski rekord je iznosio 64.4 litre.   A navedenih 95,5 litara koje su u 24 sata pale u Varaždinu nisu samo  veće od mjesečnog prosjeka za svibanj (koji iznosi  79 litara), već je ta količina veća od mjesečnog varaždinskog prosjeka za bilo koji mjesec u godinu.  Prosječno je u Varaždinu (podaci DHMZ-a) najkišovitiji srpanj sa 94 litre, potom lipanj sa 93.6 litre. Svibanj je tek na šestom mjestu po količini oborina (ispred njega su još i kolovoz, rujan i studeni).

Ciklona Cvjetko je proteklih dana donijela dosta kiše i na Jadranu. Ipak, samo je u Zadru palo više od 100 litara kiše, odnosno 113 litara, što je također znatno više od svibanjskog prosjeka koji iznosi 62.2 litre.  U ostatku Dalmacije je palo od 12.3 litre u Pločama do 58.8 litara u Splitu.  Najmanje je kiše ciklona donijela sjevernom dijelu Jadrana (Pula 10.4 litre, Senj 34). Iako je i tamo bilo izraženijih oborinskih epizoda  (55 litara kiše u jednom satu u Žminju tijekom utorka 26. svibnja).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara