Van Rompuy: Europu danas mnogi doživljavaju kao nepoželjnog uljeza

Van Rompuy: Europu danas mnogi doživljavaju kao nepoželjnog uljeza

Foto: Hina

EUROPA mora promijeniti fokus s otvaranja granica na zaštitu svojih građana, izbjegavajući pritom miješanje u područja u kojima nacionalne vlade same mogu postići bolje rezultate, rekao je predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy.

Rompuy je u govoru održanom u Centru za europsku politiku u Bruxellesu iznio svoju viziju EU-a u idućih pet godina i izazovima s kojima će se njegov nasljednik morati suočiti.

"Gradnja Europe nije stvar velikih planova nego pronalaženja konkretnih rješenja za trenutačne probleme", rekao je Van Rompuy, a prenosi EUobserver.

Po njegovu mišljenju, niti veliki federalistički skok niti "ukopavanje iza nacionalnih granica" nisu vjerojatni, nego već uvriježena metoda "gradnje Europe malim koracima, od kojih se svaki čini premalenim i presporim za rješavanje sve većih izazova s kojima se mnogo bolje možemo suočiti zajedno."

Istaknuo je da su europski čelnici na summitu prošli tjedan, kako bi udovoljili Velikoj Britaniji, prvi put kazali da načelo "sve tješnje Unije" iz europskih ugovora dopušta "različite puteve integracije".

Širi se nezadovoljstvo

Dodao je da će europski čelnici na summitu 16. srpnja razmijeniti mišljenja s budućim predsjednikom Europske komisije Jean-Claudeom Junckerom o radnom programu za idućih pet godina.

"Naravno da to gledanje naprijed dolazi u posebnom trenutku. Ne samo na početku novog petogodišnjeg ciklusa, nego i u trenutku kada naše zemlje napokon izlaze iz, za mnoge od njih, najgore gospodarske krize u cijeloj generaciji, i kada se širi nezadovoljstvo javnosti politikom", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glede jačanja euroskepticizma i uspjeha populističkih stranaka na nedavnim izborima za Europski parlament, Van Rompuy je kazao da ispitivanja javnog mnijenja i istraživanja upućuju na šire nezadovoljstvo, ne samo europskim institucijama nego i nacionalnim i politikom općenito.

"Ne tješi me ta tužna činjenica, ali čini se da ona pokazuje da to nije povezano samo s Europom, nego je možda riječ o široj krizi politike koja postavlja dublja pitanja - pitanja društva, kulture, odnosa građana s državnim vlastima u svim njihovim aspektima."

EU se previše fokusira na otvaranje granica

Smatra također da se EU previše fokusira na otvaranje - ukidanje granica, omogućavanje slobodnog kretanja investicija, radnika i tvrtki, zanemarujući pritom ljude koji se "ne kreću", ali se žele osjećati zaštićeno i "kod kuće".

Van Rompuy, koji u slobodno vrijeme piše haiku, kazao je: "Kao ljudska bića, trebamo oboje. Prostor za let i gnijezdo koje možemo zvati svojim."

"Europu, velikog kreatora prilika, sada mnogi doživljavaju kao nepoželjnog 'uljeza', prijatelja slobode i otvorenog prostora smatra se prijetnjom zaštiti i pripadnosti."

EU mora štititi sve građane

Europa, po njegovu mišljenju, mora štititi ne samo tvrtke, nego i radnike, ne samo one s diplomama i znanjem stranih jezika koji se mogu lako seliti, nego i one koji ostaju kod kuće, radnike koji se boje konkurenata za svoja radna mjesta.

"Tamo gdje su nacionalne vlasti u najboljoj poziciji da se brinu, ljudi očekuju da se Unija ne miješa. Doista, postoje slučajevi u kojima Unija, upravo zbog svoje pozicije, mora postupati oprezno. Ne zadirati u nego poštivati uobičajena mjesta zaštite i pripadnosti, od nacionalnih odluka u socijalnoj zaštiti do regionalnih tradicija i identiteta pa sve do lokalnih sireva."

Ne bude li tako postupala, to bi moglo dovesti do još većeg uspjeha euroskeptičnih i populističkih stranaka za pet godina, upozorio je Van Rompuy.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara