Vapaj 18-godišnje Šibenčanke Matee Laštro: Svakim danom sve teže dišem!

Vapaj 18-godišnje Šibenčanke Matee Laštro: Svakim danom sve teže dišem!

Foto: Nikša Stipaničev/Cropix, Facebook

OSAMNAESTOGODIŠNJA Šibenčanka Matea Laštro maturantica je Srednje strukovne škole, smjer cvjećari. Još dok je bila beba dijagnosticirana joj je rijetka genetska bolest – cistična fibroza. Nakon samo tri mjeseca života Matea se počela boriti s redovitim liječničkim kontrolama u Zagrebu, hospitalizacijama, a svakodnevnica joj se sastoji od dvije inhalacije, dvije drenaže i ostalih lijekova bez kojih ne može živjeti.

Zbog skupocjenih lijekova koje mora uzimati, a za koje troškove njezina obitelj ne može sama snositi, Matea je 16. veljače otvorila Facebook grupu "Želim disati", kako bi ljude velikog srca zamolila za pomoć."Ja sam Matea Laštro i imam 18.godina! Od samog početka se borim s rijetkom genetskom bolesti koja se zove cistična fibroza!

Moja svakodnevica se sastoji od dvije inhalacije, dvije drenaže i ostalih lijekova bez kojih ne mogu živjeti. Voljela bih živjeti život kao i sva moja ostala generacija ali mi to moja bolest ne dopušta. Dok moje vršnjakinje idu vani, ja moram obavljati svoje inhalacije sa skupocjenim lijekovima i drenaže u kojima mi moja majka pomaže jer ne mogu sama. Svakim danom sve teže dišem, a sve manje sredstava imam za normalan život.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato bih voljela da mi vi pomognete da nastavim s normalnim životom koliko mi to bolest dopušta. HZZO nam je financirao lijek po imenu bramitob koji je neophodan u mom svakodnevnom životu da bi moja pluća normalno funkcionirala. Taj lijek dođe 100,000 kn. Kako bih koristila taj lijek potreban mi je novi inhalator koji je također skup - 10,000 kn, a moji roditelji nisu u mogućnosti da mi to priušte. Uz sve te inhalacije mi je potrebna i drenaža koja se obavlja sa vest prslukom koji također dođe 110.000 kn. Pomoću tog vest prsluka i novog inhalatora ja bih puno lakše disala.

Zato vas molim da mi pomognete da što kvalitetnije proživim svoj kratki život. Moja majka je prošla puno toga sto se tiče moje bolesti, i ona se ona trudila koliko je god mogla dok sam ja bila manja da meni olakša život, a sad je red na meni da ja njoj olakšam koliko toliko život i sebi naravno. Ako vas zanima nešto vise o mojoj bolesti na ovoj adresi možete sve doznati www.cisticna-fibroza.hr.

Molim vas da mi pomognete jer uz vašu pomoć, ja ću lakše disati i sto normalnije živjeti. Ako netko ima volje pomoći broj računa je : 2411006-3120027892 Jadranska Banka ŠIBENIK", apelirala je na Facebooku mlada Matea.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara