Varaždinski maturant tvrdi: CARNet mi je ukrao aplikaciju!

Foto: evarazdin.hr

"CARNet je plagirao moju aplikaciju", tvrdi 18-godišnji Varaždinac, maturant Elektrostrojarske škole Toni Dalić. Mladi maturant tvrdi da je CARNetov projekt e-imenik zapravo kopija njegove aplikacije Schoolbook.

Radi se o aplikaciji koju je Toni razvio 2010. godine, uz pomoć mentorice, profesorice Irene Kos Kukec. Predstavio ju je u travnju 2011. godine na informatičkom natjecanju u Rapcu i osvojio treće mjesto. Samo par mjeseci kasnije, u kolovozu iste godine, predstavljen je projekt e-imenik.

"Na ideju sam došao gledajući nastavnike kako na predavanja dolaze tegleći glomazne imenike prepune različitih papira. Da bi njima olakšao svakodnevni posao i postigao uspjeh na natjecanju, uhvatio sam se u koštac s brojnim problemima. Prvo je  trebalo snimiti sve mogućnosti koje takva aplikacija mora imati", objasnio je Dalić u razgovoru za portal eVaraždin.

Lansiranje CARNetovog e-imenika stoga ga je, tvrdi, vrlo neugodno iznenadilo. Kada se nakon ljetnih praznika vratio u školu, jedan mu je profesor, koji je znao za njegov rad, pokazao sve mogućnosti e-imenika. "Bile su identične mom radu", kaže Dalić.

"Namjeravam nastaviti obrazovanje na studiju informatike u Zagrebu, a svoju ću aplikaciju razviti i prilagoditi školama stranih jezika, te raznim učilištima koja nisu pod ingerencijom resornog ministarstva. Drugi puta ću pametnije", zaključio je Dalić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara