Varela pobijedio na predsjedničkim izborima u Panami, ankete mu predviđale tek treće mjesto

Varela pobijedio na predsjedničkim izborima u Panami, ankete mu predviđale tek treće mjesto

Screenshot: YouTube

KONZERVATIVNI kandidat Juan Carlos Varela pobijedio je u nedjelju na predsjedničkim izborima u Panami gdje će na predsjedničkoj dužnosti zamijeniti konzervativnog milijardera Ricarda Martinellija, u zemlji u kojoj plodove snažna gospodarskog rasta povezana s kanalom uživa ponajviše domaća elita.

Predsjednik izbornog povjerenstva nazvao je Varelu, aktualnog potpredsjednika i bivšeg ministra vanjskih poslova koji se na izborima natjecao s predsjednikom na odlasku, kako bi ga obavijestio o pobjedi nakon prebrojavanja više od 80 posto glasačkih listića. Izbore je dobio u prvom krugu osvojivši 39 posto glasova.

Ankete su predviđale Vareli tek treće mjesto, iza kandidata desnice, bivšeg ministra stanogradnje Josea Dominga Ariasa kojega je podupro Ricardo Martinelli i oporbenog socijaldemokratskog kandidata, bivšeg gradonačelnika Paname Juana Carlosa Navarra.

Varela (50), uspješan proizvođač ruma i praktični katolik bio je potpredsjednik vlade koju je predvodio Martinelli.

Varela pozvao na sastavljanje "vlade nacionalnog jedinstva"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odrekao se predsjedničkih ambicija 2009. i pridružio se taboru Martinellija koji ga je nakon pobjede imenovao ministrom vanjskih poslova. Dvije godine poslije smijenio ga je zbog nesuglasica pa se ova Varelina pobjeda u nedjelju može shvatiti kao njegov revanš.

Oko 2,5 milijuna birača od 3,8 milijuna stanovnika bilo je pozvano na ove opće izbore na kojima su se birali i 71 zastupnik parlamenta i gradonačelnici. Izbori su protekli u miru.

Varela je u svojoj prvoj poruci nakon proglašenja pobjede pozvao sve političke snage u zemlji da mu se pridruže i sastave "vladu nacionalnog jedinstva".

Tri glavna kandidata na predsjedničkim izborima kojima su ankete predviđale sličan rezultat, iznijeli su u kampanji veoma slične prijedloge koji se uglavnom sastoje u nastavku suradnje sa Sjedinjenim Državama i u boljoj raspodjeli plodova gospodarskog rasta, većeg od 8 posto na godišnjoj razini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara