Vasić izazvao Dodika, zatražio njegovo povlačenje s mjesta predsjednika SNSD-a

Vasić izazvao Dodika, zatražio njegovo povlačenje s mjesta predsjednika SNSD-a

Foto: Hina

U SAVEZU nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), stranci koju od osnutka 1996. godine neprikosnoveno vodi Milorad Dodik, pojavile su se prve vidljive napukline uz otvorene zahtjeve da Dodik prestane biti osoba koja o svemu odlučuje.

"Potpuno svjesno i savjesno iznosim zahtjev da se Milorad Dodik povuče s mjesta predsjednika SNSD-a i preuzme mjesto počasnog predsjednika", izjavio je Rajko Vasić, dugogodišnji izvršni tajnik stranke i jedan od najbližih Dodikovih suradnika.

U opširnoj analizi stanja u SNSD-u koju je u nedjelju objavio na svome blogu Vasić je konstatirao da je ta stranka na općim izborima 2014. zapravo pretrpjela poraz te će se taj trend nastaviti uz pad na lokalnim izborima planiranima za 2016. godinu.

Vasić je prije dvije godine bio prisiljen odstupiti s pozicije izvršnog tajnika, a sada je potvrdio kako je to tada od njega tražio Dodik osobno.

Stranka koja je nadrasla svog predsjednika

Bio je to rezultat Vasićevih izjava kojima je vrijeđao studente zbog toga što su na prosvjedima U Banja Luci tražili poboljšanje svog standarda. No Vasić se nakon gotovo dvogodišnje šutnje odlučio aktivirati i sada je, pozivajući se na dugogodišnje zasluge u organiziranju i vođenju SNSD-a, zaključio kako je došlo vrijeme da se Dodik "odvoji" od organizacijske i kadrovske politike u stranci jer joj je postao preveliki teret.

"SNSD je liderska stranka koja je nadrasla taj oblik organiziranja i nadrasla ulogu svog predsjednika", napisao je Vasić i optužio Dodika za "potpuni voluntarizam" u kadroviranju i anakrone metode upravljanja poput raspuštanja općinskih odbora kada mu se ne svide neke odluke i postupci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz preporuku da se odrekne apsolutističkog upravljanja strankom Vasić je ocijenio kako bi Dodiku sada najbolje bilo da taj posao prepusti drugom a da se sam priprema za kandidiranje za člana Predsjedništva BiH 2018. godine.

Vasićev istup ne bi imao posebnu težinu da ga odmah nije podupro Igor Radojičić, jedan od potpredsjednika SNSD-a.

Na svom Twitter profilu Radojičić je odmah pozdravio Vasićeve komentare sugerirajući kako je sve točno.

"Ovo je najbolja, sustavna analiza stanja u SNSD ikad napisana", zaključio je Radojičić.

Medijska šutnja

Radojičić je proteklih osam godina obnašao dužnost predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske kada je bio smatran najutjecajnijim dužnosnikom SNSD-a nakon Dodika.

No za razliku od svog stranačkog šefa Radojičić je uvijek djelovao odmjereno, nikada ne vrijeđajući političke neistomišljenike.

Spominjali su ga kao kandidata SNSD-a za člana Predsjedništva BiH na prošlogodišnjim izborima no s obzirom da se etnički izjašnjava kao Crnogorac na to nije imao zakonsko pravo pa je sada tek "obični" zastupnik u parlamentu RS.

Mediji u RS bliski Dodiku redom su prešutjeli Vasićev izazov Dodiku kao i Radojičićevo očitovanje, no oni u Federaciji BiH to su opisali kao prvu ozbiljniji dokaz rastućih previranja unutar SNSD-a o kojima se već mjesecima nagađa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara