Vatikan pred UN-om mora odgovarati na pitanja o pedofiliji unutar Katoličke crkve!

Vatikan pred UN-om mora odgovarati na pitanja o pedofiliji unutar Katoličke crkve!

Foto: Gulliver Image / Getty Image 

POTVRĐENO je kako bi Vatikan morao odgovoriti na pitanja Ujedinjenih naroda (UN) o slučajevima pedofilije unutar Katoličke crkve. Popis pitanja sastavila su stručna tijela UN-a, a Vatikan mora na njih odgovoriti do 1. studenog. Prema proceduri predstavnik Vatikana, koji ima status stalnog promatrača u UN-u, mora dati iskaz pred tijelima UN-a u siječnju sljedeće godine u Ženevi. 
 
Po prvi puta u povijesti takva pitanja bit će službeno upućena Vatikanu. Pitanja UN-a direktna su posljedica nedavnog priznanja Svete Stolice o tome da postoje slučajevi zlostavljanja djece od strane svećenika. 
 
Kako je potvrđeno UN prvenstveno zanima što je poduzela Sveta stolica kako bi se kaznili ti slučajevi te koje je korake poduzela Crkva nakon što bi se dokazalo zlostavljanje. Naime, podsjetimo da je u travnju ove godine novoustoličeni papa Franjo zatražio odgovore na pitanja o zlostavljanjima koje su počinili članovi svećenstva. Papa je tada spomenuo i pedofiliju govoreći o zlostavljanjima koja su desetljećima trpjele tisuće djece.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
"Što je Vatikan napravio da svećenik optužen za pedofiliju ne bude u kontaktu s djecom", jedno je od pitanja UN-a kao i ono što je Crkva poduzela da bi se zaštitila i dala podrška žrtvama. 
 
"Je li Crkva zataškala neki slučaj seksualno zlostavljane djece?", također je dio pitanja upućen od strane UN-a prema Vatikanu. Osim tih slučajeva pedofilije UN zanima i diskriminacija u obrazovanju među spolovima u vjerskim školama te optužbe da su djevojke iz Irske koje su radile u crkvenim praonicama tretirane kao roblje, fizički zlostavljane i eksploatirane sve do od 1922. do 1966. godine. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara