Vatikan skrivao prljavi Mussolinijev novac u offshore firmama i kupovao nekretnine po Europi

Foto: AFP

KORISTEĆI usluge offshore firmi, Vatikan je stvorio međunarodni portfelj nekretnina u vrijednosti većoj od 500 milijuna funti, otkriva britanski Guardian. Na ovaj način Vatikan je "oplodio" sredstva koja su 1929. dobili od Benita Mussolinija, a u zamjenu za papinsko priznanje talijanskog fašističkog režima.

Novinari Guardiana otkrili su da Vatikan posjeduje nekretnine na atraktivnim lokacijama u Londonu i Parizu, te u Švicarskoj. No, morali su se dobro pomučiti prije nego što su pronašli dokaze da je crkva zapravo vlasnik spornih nekretnina.

Skrivaju se iza mreže offshore firmi

Vlasništvo je, naime, skriveno iza čitave mreže suspektnih offshore firmi. Tako je, primjerice, poslovni centar na trgu St. James u Londonu kupila firma British Grolux Investments Ltd, u kojoj udjele imaju bankari John Varley i Robin Herbert, obojica bliski katoličkoj crkvi. Nitko iz ove firme nije novinarima Guardiana želio odati detalje o vlasničkoj strukturi.

Odgovore su, međutim, pronašli u arhivskoj građi. British Grolux Investments zapravo je pravni sljednik firmi British Grolux Ltd i Cheylesmore Estates, čiji je vlasnik bila firma registrirana na adresi JP Morgan banke u New Yorku, a koja je pak bila u vlasništvu švicarske kompanije Profima SA.

680 milijuna eura prljavog novca

Prema podacima iz britanskog Nacionalnog arhiva, koji datiraju iz razdoblja Drugog svjetskog rata, Profima je zapravo holding kompanija Vatikana, koja je čak bila pod istragom zbog aktivnosti protivnih savezničkom interesu u borbi protiv nacista. Posebno se istraživalo djelovanje rimskog odvjetnika Bernardina Nogare, koji je tada zastupao financijske interese Vatikana, te osnivao mutne offshore firme koje su kontrolirale prljavi novac koji je Vatikan dobio od Mussolinija.

Nekretninama i investicijskim portfeljem trenutno upravlja Paolo Mennini, koji u Vatikanu vodi poseban ured i de facto je papin investicijski bankar. Prema prošlogodišnjem izvještaju Vijeća Europe, Meninijev ured kontrolira portfelj ukupne vrijednosti 680 milijuna eura.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara