Većina sindikata nezadovoljna vladinim Smjernicama: "Ovo je pretakanje iz šupljeg u prazno"

Foto: Arhiva

VEĆINA sindikata izrazila je nezadovoljstvo Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2014. do 2016. koje je danas predstavila hrvatska Vlada, ocijenivši da se radi o pogrešnom potezu i pretakanju iz šupljeg u prazno, dok je čelnik Matice hrvatskih sindikata ocijenio da smjernice pokazuju "realističan pristup" Vlade.

Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata (HURS) rekao je da Vlada na pola mandata ali da i dalje vuče pogrešne poteze.

Ustvrdio je da se radi novi pritisak na građane te posebice kritizirao međustopu od 13 posto na neke prehrambene artikle poput ulja ili dječje hrane. To će, kako tvrdi, dovesti do daljnjeg pada kupovne moći građana.

"Deficit proračuna dostigao je nikad dosegnutu razinu", rekao je Matijašević optuživši Vladu da je kriva za to, ali i za očiti pad kupovne moći građana te nezaposlenost.

"Oni ne znaju što čine, a štetu će očito platiti hrvatski građani", zaključio je Matijašević.

Novosel: Ovo je pretakanje iz šupljeg u razno

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel današnje vladine smjernice ocijenio je "pretakanjem iz šupljeg u prazno što neće riješiti problem proračunskog deficita".

Troškovi kamata na kredite i članarine u Europskoj uniji mogli su se predvidjeti i ranije u planiranju proračuna, smatra Novosel.

"Jedino što Hrvatsku može spasiti jest gospodarski rast, ali stvarni gospodarski rast, ne onaj koji od početka mandata najavljuje ova Vlada", rekao je.

Sever: Vlada nema ideju kako izaći iz krize

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izjavio je da su Vladine smjernice ekonomske i fiskalne politike pokazale da Vlada nema ideju kako izići iz krize, i da rješenje vidi u daljnjem opterećenju građana.

Vlada ne zna pokrenuti gospodarstvo nego produbljuje krizu. Ona ovim mjerama i dalje radi ono što najbolje zna, a to je podizanje porezne presije na građane i dovođenje do pada kupovne moći građana.

Još više, Vlada najavljuje građanima da ne trebaju očekivati božićnicu i regres, nego smanjenje plaća i gubitak radnih mjesta, kazao je Sever.

Hrvatska vlada ne bi smjela raditi metodom pokušaja i pogrešaka kao što je smanjenje doprinosa za zdravstvo s 15 na 13 posto, a sredstva koja su ostala gospodarstvu nisu dala rezultat nego stvorila još veću rupu u zdravstvu, kazao je Sever.

Ribić: Smjernice su realističan pristup

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ocijenio je da su Smjernice "napokon jedan realističan pristup" Vlade i da deficit nije najveće zlo kako su prijetili neki ekonomisti.

Važno je očuvati plaće i sustav, a deficit će se riješiti pametnom politikom za dvije do tri godine, ocijenio je.

"Iz smjernica ne vidim daljnje restrikcije za djelatnosti iz kojih je naše članstvo, a više i ne možemo očekivati u ovakvim okolnostima", zaključio je Ribić.

Sever: Vladine smjernice dokaz su da Vlada luta

Ništa novo, Vlada nastavlja istom politikom, reakcija je sindikalista i ekonomskih analitičara kojima u Vladinim smjernicama nedostaje ona najvažnija, kako ostvariti gospodarski rast.

Za predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa Vladine smjernice očiti su dokaz da Vlada ne zna kako pronaći izlaz iz krize,  kako oživjeti uspavano gospodarstvo, već rješenje ponovno vide u daljnjem opterećenju građana.

"Sve su to neke palijativne metode koje neće trajno stabilizirati niti proračun niti sustav, a kako drugo ne znaju tako jedino to i rade. Opet je vrlo jasno da pokretanja gospodarstva nema jer oni čak nisu ni predvidjeli neko osjetno povećanje prihoda iz nekog poleta koji bi se u gospodarstvu događao. Dakle, ni sami ne vjeruju u ono u što nas pokušavaju uvjeriti i to je onda rezultat toga", rekao je Sever.

Iako pozdravlja napore da se smanji deficit i javni dug ekonomski analitičar Žarko Primorac smatra kako bi jači napori trebali ipak biti na oživljavanju gospodarstva.

"Ma koje mi mjere poduzimali da smanjimo deficit i javnu potrošnju, ona se nikada neće uravnotežiti i nikad neće biti u granicama onoga što nas zadovoljava ako neće rasti gospodarska aktivnost. Na to se treba usmjeriti napor, ja ne vidim da je to baš uravnoteženo, više se pažne pridaje deficitu, a on se neće smanjiti ako neće rasti privredna aktivnost", istaknuo je Primorac.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara