Velika Britanija u strahu od terorista: "Postoji ozbiljna prijetnja od napada iz Sirije i Iraka"

Foto: scx.hu

VELIKA BRITANIJA podignula je u petak stupanj pripravnosti na terorizam na "ozbiljnu" prijetnju, drugu najvišu razinu, zbog mogućih napada iz Sirije i Iraka, rekla je ministrica unutarnjih poslova Theresa May.

"To znači da je teroristički napad vrlo izgledan, ali nema obavještajnih podataka o njemu", rekla je May.

"Stupanj pripravnosti podiže se zbog Sirije i Iraka gdje terorističke skupine planiraju napade na Zapad. U nekima od tih urota mogli bi sudjelovati strani borci koji su onamo došli iz Velike Britanije i Europe", rekla je.

Dužnosnici procjenjuju da se namanje 500 Britanca otišlo boriti u Siriju ili Irak u kojima teroristička skupina Islamska država drži već velike dijelove teritorija.

Smaknuće američkog novinara Jamesa Foleya, a sumnja se da ga je izveo britanski državljanin, potaknulo je London da poduzme dodatne sigurnosne mjere vezane uz odlazak Britanaca u rat na Bliski istok. Jačaju i strahovi da bi se državljani mogli iz Sirije ili Iraka vratiti u domovinu te izvoditi terorističke napade.

May je obećala oštrije novije zakone protiv islamista kako bi se spriječio njihov odlazak u inozemstvo i radikalizacija među 2,7 milijuna britanskih muslimana.

IS nije direktna prijetnja SAD-u

SAD nema saznanja o nekoj posebnoj prijetnji koju bi na američkom tlu predstavljali militanti Islamske države, priopćilo je ministarstvo domovinske sigurnosti u petak, nakon što je Velika Britanija podignula stupanj pripravnosti na terorizam na "ozbiljnu" prijetnju, drugu najvišu razina, zbog mogućih napada iz Sirije i Iraka.

Islamska država i njihovi pristaše pokazali su, međutim, "namjeru i sposobnost da zaprijete američkim državljanima u inozemstvu", priopćio je ministar Jeh Johnson.

Podsjetio je da je ministarstvo tijekom ljeta pojačalo mjere sigurnosti u inozemnim zračnim lukama s direktnim letovima za SAD.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest je kazao da SAD za sada neće slijediti primjer Britanije i podizati stupanj pripravnosti na terorizam na višu razinu.

"To je prijetnja koja je u središtu zanimanja SAD-a. Blisko surađujemo s našim saveznicima, Velikom Britanijom i ostalim europskim zemljama, na suzbijanju te prijetnje", rekao je Earnest.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara