Velika protuofenziva separatista: "Nećemo se zaustaviti dok ne oslobodimo zemlju Narodne Republike Donjeck"

Foto: FAH

PRORUSKI pobunjenici na istoku Ukrajine tvrde da su njihove snage krenule u veliku protuofenzivu na vladine postrojbe koje priznaju u ponedjeljak "pojačano djelovanje neprijatelja".

Separatistički "premijer" Donjecka Aleksandar Zaharčenko izjavio je u nedjelju da su pobunjenici pokrenuli veliku protuofenzivu južno od svojeg uporišta, opkoljena ukrajinskim snagama već mjesec dana.

"Nećemo se zaustaviti dok ne oslobodimo zemlju Narodne Republike Donjeck", samoproglašene od separatista, kazao je Zaharčenko.

Glavni stožer vojne operacije predvođen Kijevom na istoku sa svoje je strane priznao u ponedjeljak "povećano djelovanje neprijatelja" ali tvrdi da ukrajinske snage "nastavljaju držati okupirane položaje" i nanose "veliku štetu" pobunjenicima.

U Donjecku, pobunjeničkom uporištu koji je opkolila ukrajinska vojska, noć je bila relativno mirna nakon intenzivnih bombardiranja proteklog vikenda. Sukobi su se odvijali južno od grada u ponedjeljak ujutro, stupovi dima dizali su se iznad sela i čule su se potmule detonacije.

Ukrajinska vojska objavila je kako se u ponedjeljak sukobila s kolonom oklopnih transportera pobunjeničkih snaga pokraj grada Novoazovska na jugoistoku zemlje, oko 10 kilometara od ruske granice.

Pogranične ukrajinske snage zaustavile su napredovanje te kolone na pet kilometara sjeveroistočno od grada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara