Velika većina maturanata vjeruje da se u Hrvatskoj do dobrog posla može doći uglavnom "preko veze"

Foto: Shutterstock

VIŠE OD 2000 maturanata - budućih studenata, koji su tijekom listopada u deset gradova posjetili karijerna savjetovanja u organizaciji Otvorenog učilišta Algebra, najviše interesa pokazalo je za društveno-humanističke studije, iako se radi o zvanjima s viškom radne snage na tržištu rada, dok su ih slabije interesirali prirodoslovni, znanstveni, matematički i inženjerski smjerovi.

U velikom se broju raspituju o mogućnosti rada u inozemstvu i studiju izvan Hrvatske, pri čemu su im i dalje zanimljiviji društveno-humanistički studiji od tehnologije, inženjerstva, matematike, unatoč tome što se u Europskoj uniji osjeća upravo nedostatak takvog profila radnika, ističe Algebra u priopćenju.

Maurante najviše zanima kakva im je konkurencija na pojedinom fakultetu te koliko će im bodova, temeljem dosadašnjih iskustava, trebati za upis. O tržištu rada i tome kako će s pojedinim završenim fakultetom na njemu kotirati zasad još ne razmišljaju previše.

Do posla uglavnom "preko veze"

Po dojmovima karijernih savjetnika koji su proveli taj projekt, velika većina mladih i dalje smatra da se u Hrvatskoj do dobrog posla može doći uglavnom "preko veze".

Maturantima je odabir studija, odnosno budućeg zanimanja veliki izazov i u tom smislu nemaju dovoljno konkretnih informacija. Učenici nisu navikli tražiti podatke i izgubljeni su u šumi informacija koje su im dostupne kroz različite kanale te im je teško izdvojiti ono najvažnije i prema tome se organizirati za sve što ih čeka tijekom godine. Stoga se pokazalo važnim sve postojeće informacije sumirati i prikazati ih na njima konkretan i iskoristiv način, ocijenila je voditeljica karijernog savjetovanja u Algebri Klaudija Šarkanj.

Karijerna savjetovanja dio su Algebrinog programa priprema za državnu maturu i uvod u novi ciklus priprema za polaganje ispita državne mature, koji u svim većim urbanim središtima počinje 22. studenog.

Zbog interesa koje maturanti pokazuju za pojedine vrste studija, Algebra ove godine uvodi pripreme za polaganje prijemih ispita na medicinskom, pravnom, filozofskom i arhitektonskom fakultetu, navodi se u priopćenju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara