Veliki požar u Splitu: Izgorjelo skladište zapaljivih tvari tvrtke Konstruktor na Sirobuji

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL, Hina, Čitatelj Indexa (Toni Kovačić)

VELIKI požar u skladištu Konstruktora u splitskom predgrađu Sirobuji izbio je jučer nešto prije 19 sati. Nad Split se nadvio gusti crni dim. U skladištu zapaljivih tvari nalaze se razne boje, tekućine i kemikalije.

Požar je tijekom prijepodneva ugašen. U tijeku je policijski očevid kako bi se utvrdio uzrok požara, a u tijeku je i sanacija požarišta.

Dežurni dispečer u splitskom vatrogasnom operativnom centru, Mile Matković, kaže: "Sad je očevid. Inspektori MUP-a i protupožarci rade očevid. Osim toga, tu je bager koji će izvlačiti naslagice koje još negdje dime, i to će pogasiti i to je to."

Skladište je u požaru u potpunosti izgorjelo, a materijalna šteta je velika. Srećom, nitko nije ozlijeđen.

Konstruktor: Uzroci će se tek istražiti

"Javna vatrogasna postrojba Split zaprimila je dojavu o požaru skladišta tvrtke Konstruktor na Sirobuji 10. kolovoza u 18:52.  Vatra je zahvatila skladište u kojem su se nalazile boje, bazna ulja i lakovi. Zbog prirode materijala požar se vrlo brzo širio.

Po dolasku na mjesto intervencije vatrogasci su započeli gašenje sa 3 mlaza i monitorom. Pošto je vatra zahvatila cijeli objekt, prioritet je stavljen na sprečavanje širenja požara na obližnju upravnu zgradu, vozila i spremnike goriva uz skladište, te su vatrogasci hladili objekte. Zbog mogućnosti urušavanja skladišta nije vršena unutarnja navala, već se gasilo izvana.

Na intervenciji su sudjelovali JVP Split (8 vozila, 18 vatrogasaca), DVD Split (1+ 3) i DVD Žrnovnica (1+3). Požar je lokaliziran u 21:30. Ujutro su raspuštene snage DVD-a Split i Žrnovnica, a na terenu su ostala 2 vozila i 5 vatrogasaca JVP-a Split. Očekuje se dolazak policijskih inspektora koji će utvrditi uzroke izbijanja požara.

Požar još nije proglašen ugašenim u potpunosti te se očekuje pomoć radnih strojeva tvrtke Konstruktor pri raščišćavanju požarišta", stoji u priopćenju Konstruktora.

Po završetku očevida - čišćenje

Požar rano jutros još uvijek nije bio u cijelosti ugašen, no stanje na terenu je bilo dobro te se čekao dolazak policijske ekipe za očevid, kazali su jutros u Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) Splita.

Dežurni vatrogasac je za Hinu izjavio da na požarištu još uvijek ima isijavanja i isparavanja, no nije opasno za okolinu, ni ni za vatrogasce.

Jutros je na požarištu dežuralo sedam vatrogasaca s dva vozila.

Po završetku očevida vatrogasci će nastaviti raščišćavati područje, uz pomoć građevinskih strojeva Konstruktora.

Prijeti opasnost od urušavanja

Unatoč trudu vatrogasaca skladište je izgorjelo, a sada prijeti opasnost od njegovog urušavanja. Mile Matković dežurni dispečer u splitskom vatrogasnom operativnom centru rekao je jutros:

"Sada zbog velikog isijavanja topline dolazi do probijanja plamena što se gasi, postoji stoga opasnost od urušavanja. Ne zna se stanje objekta jer se ne ulazi unutra već se mlazovima hladi taj prostor. Negdje oko 8 sati doći će veliki strojevi od Konstruktora i počet će uklanjanje tih naslaga", rekao je Matković.

Centar 112 bio zatrpan pozivima uznemirenih Splićana

Izvještaji s terena govore kako su se iz zapaljenog skladišta čule eksplozije, a dim je ometao i promet na južnom ulazu u Split jer gori nedaleko od jadranske magistrale. Centar 112 bio je zatrpan pozivima uznemirenih Splićana.

Na terenu je sinoć sa 10 vozila bilo 30-ak vatrogasaca iz JVP-a i DVD-a Split te DVD-a Žrnovnica.

Pokušali smo kontaktirati direktora Konstruktora Željka Žderića, ali se nije javio na mobitel.

Vatrogasci su do 22 sata stabilizirali situaciju te ne prijeti nikakva opasnost od širenja požara. U početku su pokušali gasiti vatru u skladištu, no požar je bio prejak tako da je objekt Konstruktora u potpunosti izgorio.

Vatrogasci su sinoć procijenili da će imati posla cijelu noć i dobar dio jutra. Tek nakon što se sve ugasi, može se pristupiti očevidu koji bi trebao otkriti zbog čega je izbio požar.

Odjekivale eksplozije

Požar je lokaliziran sinoć nešto iza 21.30 sati. "Lokalizirali smo požar, no sada nam ostaje najteži dio posla oko sanacije požarišta, na kojem ćemo morati raditi cijelu noć. Na terenu će ostati pet vozila i 15 gasitelja. Najbitnije je da u ovom požaru nije bilo ozlijeđenih, a materijalna šteta neće biti mala", za Hinu je sinoć rekao dežurni vatrogasac u JVP Split.

Prvu dojavu o požaru splitski su vatrogasci dobili u 18.50 sati, kada su ih građani nazvali kako bi im dojavili da vide crni gusti dim na rubnom dijelu grada. Na teren je odmah pohitalo 25 vatrogasaca sa 16 vozila, a u pomoć su im priskočile i kolege iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Split i Žrnovnica.

Tijekom požara odjekivale su brojne eksplozije, a kako su Hini rekli vatrogasci, radilo se o zapaljivim tekućinama, gumama i bojama koje su u dodiru s vatrom eksplodirale.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara