Veliki test za predsjednika Hollandea: Počeli opći izbori u Francuskoj

Foto: Guliver Image / Getty Images

U FRANCUSKOJ su u nedjelju otvorena birališta za prvi krug općinskih izbora, prvi ozbiljniji test za socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea koji nakon 22 mjeseca na vlasti bilježi značajan pad popularnosti zbog nesnalaženja oko mjera oporavka posrnulog gospodarstva.

Na birališta je pozvano oko 45 milijuna ljudi, među kojima je više od 280.000 građana Europske unije, koji mogu glasovati treći put na općinskim izborima, nakon 2001. i 2008.

Birači će za idućih šest godina izabrali općinske vlasti, izvješćuje AFP i podsjeća da, što se Hollandea i njegovih socijalista tiče, predsjednik države i premijer Jean-Marc Ayrault uživaju tek potporu 20 do 25 posto birača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dva kruga izbora za gradonačelnike i općinske vijećnike održat će se u 36.000 francuskih sela i gradova.

Zbog vremenske razlike, glasovanje je počelo u subotu navečer na Novoj Kaledoniji, a potom u departmanima u Indijskom oceanu, Reunionu i Mayotteu.

Ovi će izbori pokazati kolika je "žilavost" Hollaneda i socijalista, koje bi birači mogli kazniti zbog lošeg gospodarskog stanja. Oporbena desnica, Savez za narodni pokret (UMP) bivšeg predsjednika Nicolasa Sarkozyja, upleten je pak u pravosudne afere a krajnja desnica, Nacionalna fronta (FN) Marine le Pen, nastojat će ove općinske izbore iskoristiti za proširenje svoje baze, za što joj analitičari predviđaju dobar rezultat.

Zanimljiv će biti i ishod za gradske vlasti Pariza gdje se se za nasljednika Bertranda Delanoea bore dvije kandidatkinje: Nathalie Kosciusko-Morizet (UMP) i aktualna zamjenica premijera Anne Hidalgo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara