Veliki uspjeh hrvatskih liječnika: 15-godišnjaku ugradili 3D implantat zdjelice

Foto: Hina

U KLINICI za dječje bolesti Zagreb - Klaićevoj tim liječnika pod vodstvom doktora Roberta Kolundžića, pročelnika Zavoda za rekonstrukciju zdjelice Klinike za traumatologiju KBC-a 'Sestre milosrdnice' izveo je zahtjevnu operaciju rekonstrukcije zdjelice 3D implantatom na 15-godišnjaku koji je bolovao od tumora. Operacija je izvedena prvi put u tako ranoj životnoj dobi. Zahvaljujući ovom zahvatu izvedenom u lipnju ove godine bolesnik će nakon provedene rehabilitacije moći hodati te imati priliku voditi normalan život.

"Ovaj napredan i inovativan kirurški postupak, koji je zahtijevao koordinaciju liječnika, bolnica i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, pokazuje da imamo ljude koji mogu dodatno unaprijediti naš zdravstveni sustav, učiniti ga efikasnijim i kvalitetnijim" istaknuo je ministar zdravlja na Siniša Varga.

3D tehnologija može revolucinirati zdravstvo

Ugrađeni implantat izrađen je točno po mjeri kompjuterskom analizom, a isprintan naprednom 3D tehnologijom, za koju svjetski stručnjaci kažu da zbog mogućnosti koje pruža ima sposobnost revolucionirati zdravstvo.

"Ništa se u medicini, pa tako ni u ortopediji, ne događa slučajno. Ovaj zahvat je bio utoliko kompliciraniji jer je riječ o mladoj osobi u razvoju. Zbog veličine tumora dječaku je odstranjeno više od pola zdjelice te nije bilo mogućnosti za ugradnju standardnog implantata. Posebno smo zahvalni doktoru Robertu Kolundžiću, kao glavnom operateru i mentoru programa rekonstrukcije zdjelice kod malignih bolesti te liječnicima s Odjela onkologije Klinike za pedijatriju te Zavoda za anesteziologiju na pruženoj podršci“ istaknuo je doktor Davor Bojić, voditelj Odjela ortopedije Klinike za dječje bolesti te voditelj onko-otopedskog tima.

Može li hrvatska bolnica postati regionalni centar?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sličan zahvat prvi put u Hrvatskoj obavili su krajem prošle godine liječnici s Klinike za traumatologiju KBC-a 'Sestre milosrdnice' na čelu s prof. Kolundžićem kada su 67-godišnjoj ženi oboljeloj od tumora zdjelice ugradili personalizirani implantat uz pomoć 3D tehnologije.

"Ovo je prva operacija koja je izvedena u 3D tehnologiji u našoj bolnici. Njena posebnost leži u činjenici što je i prva takva izvedena na mladoj osobi u ovom dijelu Europe. Klinika je formirala stručan tim ljudi, odnosno onkološko-ortopedski tim, koji ubuduće može obavljati slične zahvate ne samo na mladima iz Hrvatske, nego i iz inozemstva. Ovim zahvatom opravdali smo status referentnog centra za solidne tumore u dječjoj dobi Ministarstva zdravlja RH. Također, imamo mogućnost postati regionalni centar te na neki način brandirati ovo znanje“, izjavio je ravnatelj Klinike za dječje bolesti, Osman Kadić.

Ova operacija izvedena je uz financijsku pomoć HZZO-a jer implantat nije na listi standardnih ugradbenih materijala te uz pomoć domaće tvrtke Instrumentaria koja je izradila nacrte za 3D zdjelicu. Implantat je isprintan na 3D printeru u Engleskoj budući da u Hrvatskoj takav uređaj ne postoji.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara