Veliki uspjeh hrvatskog znanstvenika: Igor Štagljar otkrio novi biomarker za karcinom pluća!

Foto: Facebook

MEĐUNARODNI tim znanstvenika sa Sveučilišta u Torontu, predvođen hrvatskim znanstvenikom Igorom Štagljarom, došao je do velikog otkrića koje bi trebalo omogućiti učinkovitije liječenje najopasnijeg oblika karcinoma - raka pluća.

Tim od deset stručnjaka otkrio je novi biomarker za liječenje raka pluća kojeg su nazvali CRK2. Štagljar i njegov znanstveni tim time su došli na trag konačnom pronalasku lijeka za rak pluća.

"Pronašli smo protein pod imenom Crk2. Zločestu molekulu koja se veže na mutiranu formu proteina te ubrzava diobu tumorskih stanica. Ovo otkriće nam omogućava bolje razumijevanje raka pluća na molekularnoj razini, što bi u konačnici trebalo dovesti do pronalaska boljih metoda liječenja. Sada smo otprilike četiri godine udaljeni od primjene lijeka. Saznanja govore da će se lijek najvjerojatnije moći primjenjivati i u liječenju ostalih oblika karcinoma, no ta su istraživanja još uvijek u tijeku", kazao je za HRT Štagljar.

Riječ je o tzv. pametnom lijeku koji selektivno uništava tumorske stanice, a one zdrave ostavlja netaknutima. Njime će se na početku moći koristiti tek mali broj oboljelih kako bi se testirali toksičnost i popratne pojave. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara