Velikogorički HNS: Sumnjivi poslovi, inspekcije, Uskok - Što se to događa na odlagalištu otpada u Mraclinu?

Foto: vgdanas.hr

VELIKOGORIČKI HNS na svojim je stranicama objavio kako već nekoliko tjedana radnici VG Čistoće bruje o izvanrednim okolnostima i sumnjivim događajima u tom velikogoričkom komunalnom poduzeću. "Kap koja je prelila čašu radničkog strpljenja svakako je istraga koju u toj firmi, navodno, provodi USKOK. Proteklih je dana, naime, nekoliko radnika Čistoće bilo pozvano na obavijesne razgovore u policiju, a sve povodom anonimne prijave o nezakonitom zapošljavanju. Direktor Željko Galeković je, prema toj prijavi navodno nezakonito, bez natječaja, primio na posao više od 10 radnika. Navodno, uz preporuku HDZ-a i HSS-a", tvrde iz HNS-a.

Odlagalište otpada u Mraclinu radi bez ijedne valjane dozvole?

Dodaju kako sada na vidjelo izlaze i druge priče koje u sumnju dovode poslovanje ove tvrtke ali i uvjete u kojima se ono odvija. "U javnost je procurila strogo čuvana tajna da odlagalište otpada u Mraclinu radi bez ijedne valjane dozvole! Kako je to moguće, pitaju se mnogi, znajući da je odlagalište još do prije nekoliko godina imalo sve potrebne dozvole i nerijetko je isticano kao primjer uzorno saniranog odlagališta. Navodno su dozvole prestale važiti onoga trenutka kada je za proširenje odlagališta zatražena nova lokacijska i kad su zatražene izmjene građevinske dozvole. Ured za prostorno uređenje i izgradnju Grada Velike Gorice navodno je odbio izdati spomenute dozvole! Rješenje kojim je odbijeno izdavanje vodoprivredne dozvole vrlo je simptomatično jer su Hrvatske vode u njemu navele razloge koji zvone na uzbunu. Sad je situacija takva da Odlagalište u Mraclinu može svakoga časa rješenjem nadležne inspekcije biti zatvoreno!", objašnjavaju u priopćenju objavljenom na stranicama.


"Ako nema ni lokacijske ni građevinske dozvole, pitamo se kako je moguće da su uopće počeli radovi na otvaranju novih dviju kazeta za odlaganje otpada? Na jednoj od njih već se odlaže otpad. Poznavatelji prilika u VG Čistoći kažu da je to još jedna otužna priča kojoj su kumovali ne samo direktor Galeković (HDZ) nego i zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Stjepan Kos (HSS) koji je nadležan za komunalni sustav u gradu. Na prošlogodišnjemu natječaju za izgradnju dviju novih kazeta posao je dobila vinkovačka tvrtka Eurco d. d., koja je gradila i prve dvije kazete na odlagalištu. Kvaliteta radova na prvim kazetama, kao i vrlo dobre reference te tvrtke, trebala je biti ključno jamstvo i na drugim dvjema. No, nešto je pošlo po krivome jer očevici govore da su radovi izvedeni vrlo loše i traljavo i da nadzorni inženjer svoj posao uopće nije odradio kako je trebalo. Iako je službeni atest navodno potvrdio da su kazete propisno prekrivene nepropusnom folijom, insajderi VG Čistoće tvrde da je to laž jer pokrov uopće nije vodonepropustan što se moglo vidjeti nakon obilnih kiša. Što je istina? Sumnjičavci nam kazuju  da je 'kvaka' u tome što radove uopće nije izvodio Eurco! Navodno je radove morao prepustiti VG Komunalcu kao podizvođaču koji je dalje posao dao pod-podizvođaču i to građevinskoj tvrtki Turković iz Velike Gorice, čiji je vlasnik poznati HDZ-ovac.  Sve bi bilo 'po zakonu' kako voli kazati velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić (HDZ) koji je ujedno i predsjednik Skupštine VG Čistoće, da su VG Komunalac i Turković d.o.o. sudjelovali na natječaju kao Eurcovi partneri. Ali nisu! Radi se očito o nezakonitom prepuštanju poslova.", nastavljaju HNS-ovci.

"Tako je familija Kos splela čvrstu mrežu oko velikogoričkog komunalnog poduzeća."

"I kad su se već počele otvarati priče o VG Čistoći na vidjelo izlazi još jedna afera. Radi se o lanjskoj nabavi kompaktora za otpad, vrlo vrijednoga stroja koji je početkom ove godine plaćen sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od dva milijuna kuna. Pripremu dokumentacije za provođenje javne nabave navodno je izvršila službenica Martina S, koja uopće nije imala potrebna ovlaštenja za postupke javne nabave! Natječajni uvjeti bili su već u startu sumnjivi: propisane tehničke karakteristike (uključujući i raspored elemenata u kabini) mogao je ispuniti samo jedan jedini dobavljač iako je potrebama odlagališta bez ikakva problema moglo udovoljiti više njih! Taj se dobavljač, tvrtka Gradatin d.o.o., jedini i javio na natječaj, a svjedoci tvrde da dokumentacija ponuditelja nije bila, kako to Zakon nalaže, proučena, provjerena i ovjerena pred nadležnim povjerenstvom za provođenje postupka javne nabave nego u uredu direktora Galekovića u kojemu su u tom času sjedili i zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos te predstavnik firme ponuditelja! Upućeni kažu da su se nadali da će nadležni u Fondu dobro proučiti dokumentaciju koja im je dostavljena i da će sigurno poništiti javnu nabavu, no to se nije dogodilo. Previdom ili je doista sve bilo 'po zakonu'?", pitaju se iz ove stranke.

"Spomenuta službenica, koja je nakon toga odrađenog zadatka povučena s poslova provođenja javne nabave, zapravo je zaručnica Marka Kosa (HSS), sina zamjenika gradonačelnika. A sin Marko, inače 25-ogodišnji agronom iz Mraclina, je ni manje ni više nego zamjenik predsjednika Nadzornog odbora VG Čistoće! Tako je familija Kos splela čvrstu mrežu oko velikogoričkog komunalnog poduzeća. A kad smo već kod Nadzornog odbora, gotovo nevjerojatno zvuči informacija da je njegov predsjednik Zdenko Sovina (HDZ) za četvrtak sazvao sjednicu nakon gotovo godinu dana! Sjednica se uopće nije održala jer su se pozivu odazvala samo tri njegova člana. Treba podsjetiti da predsjednik Nadzornog odbora za svoj (ne)rad prima redovnu mjesečnu naknadu od 1.500 kuna, dok članovi primaju po 1.000 kuna! I sve to pod 'budnim okom' gradonačelnika Dražena Barišića koji je predsjednik Skupštine VG Čistoće! Tako Barišić upravlja komunalnim sustavom Grada Velike Gorice.", tvrde HNS-ovci koji zaključuju: "Ovih dana u Mraclin hodočaste i razne inspekcije. Prošloga tjedna na odlagalištu je bila inspekcija zaštite okoliša. Radnici VG Čistoće kažu: samo da nam ne zatvore odlagalište. Zli jezici kažu da se to prije lokalnih izbora sigurno neće dogoditi. No da bi moglo već poslije njih ako sadašnja gradska vlast izgubi svoje pozicije. Za to će se, navodno, već pobrinuti oni koji su VG Čistoću i doveli u ovu situaciju."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara