Veterani uz Kolindu: Izvede li Milanović vojsku na ulice, smatrat ćemo to pripremom za državni udar

Veterani uz Kolindu: Izvede li Milanović vojsku na ulice, smatrat ćemo to pripremom za državni udar

Foto: Hina

U VEZI s proslavom 20. obljetnice "Oluje" i prijedloga o održavanju vojnog mimohoda u Zagrebu, Zbor udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba (ZUV HGP) izrazio je zabrinutost zbog ponašanja vladajućih koji, kako tvrdi, "Zakon o obrani žele uzdignuti iznad Ustava po kojemu predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović kao vrhovna zapovjednica Oružanih snaga jedina može donijeti odluku o izlasku vojske na ulicu".

"U slučaju da Vlada ignorira Ustav i svoje postupanje temelji na Zakonu o obrani, izvođenje vojske na ulice može se smatrati svojevrsnim pučem dijela izvršne vlasti kao i izazivanjem ustavne krize", navodi Zbor u priopćenju od petka koje je potpisao predsjednik Dražimir Jukić.

"Kao da se ponovo vodi rat..."

Posljednjih dana, stoji u priopćenju, kao da se ponovno vodi rat, no ovaj put riječ je o ratu oko proslave "Oluje", najpoznatije i najveće operacije Hrvatske vojske koja je postala jednim od simbola Domovinskog rata, vodi se rasprava o tome treba li se vojni mimohod održati u Zagrebu na isti dan kad se organizira i proslava u Kninu.

Dok premijer Milanović tvrdi kako ne može vjerovati da se netko protivi svečanom mimohodu u Zagrebu na Dan pobjede, predsjednica Grabar-Kitarović predlaže da se on održi iduće godine na Dan Oružanih snaga RH kako bi 5. kolovoza svi bili jedinstveni u Kninu i u zajedništvu odali počast hrabrosti i žrtvi branitelja, navodi Zbor u priopćenju i dodaje kako se "postavlja pitanje zašto Vlada odjednom, u zadnjoj godini mandata, želi mijenjati ustaljenu tradiciju proslave 'Oluje' u Kninu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ne samo u Kninu, nego u svim hrvatskim gradovima, na Dan pobjede trebale bi visjeti hrvatske zastave te bi svaki grad trebao ponosno obilježiti taj dan. Međutim, micati centralnu proslavu iz Knina potpuno je neshvatljiv i nepotreban potez Vlade", smatra Zbor i navodi da veterane hrvatskih gardijskih postrojba posebno žaloste takvi pokušaji razjedinjenja.

"Predsjednik Republike vrhovni zapovjednik Oružanih snaga"

Ponavljajući da je po Ustavu "Predsjednik Republike vrhovni zapovjednik Oružanih snaga", podsjećaju da se do sada nikada nije dogodilo da Hrvatska vojska postupa suprotno odluci Ustava.

Također navode da ih s jedne strane prijedlozi ne iznenađuju jer je ista stranka koja je sada na vlasti 2001. zajedno s tadašnjim predsjednikom RH Stjepanom Mesićem umirovila hrvatske generale zbog pisma u kojem su iskazali svoje neslaganje s haškim optužnicama.

"Priprema za državni udar"

"Sada ponovo ta ista stranka traži od hrvatskih generala da otkažu poslušnost vrhovnoj zapovjednici. U situaciji kada premijer i ministar obrane izvode vojsku na ulice bez odobrenja vrhovne zapovjednice i kada se pokušava u hitnom postupku promijeniti postojeći Zakon o Oružanim snagama kako bi ministar obrane zapovijedao Oružanim snagama umjesto predsjednice, mi hrvatski vojnici i policajci izražavamo izrazitu zabrinutost", poručuju iz Zbora i dodaju da "u hrvatskoj državi, članici EU i NATO-saveza izvoditi vojsku na ulicu bez odobrenja vrhovne zapovjednice smatraju pripremnom vježbom za državni udar pod krinkom mimohoda".

"Ovakvi scenariji u svijetu već su viđeni i poznati, stoga osjećamo dužnost upozoriti javnost na problematiku trenutne situacije", stoji u priopćenju Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara