Vijeće sigurnosti odobrilo zajedničku misiju UN-a i Organizacije za zabranu kemijskog oružja u Siriji

Foto: Guliver Image/Getty Images

VIJEĆE SIGURNOSTI UN-a u petak je odobrilo uspostavu "zajedničke misije" UN-a i Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW) kako bi se uništio sirijski kemijski arsenal, rekli su diplomati.

Predsjednik Vijeća sigurnosti u listopadu, azerbajdžanski veleposlanik Agšin Mehdijev, poslat će tijekom dana pismo glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu u kojemu se "odobrava osnutak zajedničke misije UN-OPCW-a, kao što je predložio" Ban Ki-moon u nedavnom izvješću.

Ban Ki-moon je u ponedjeljak preporučio da se uspostavi "zajednička misija" UN-a i OPCW-a sa stotinjak ljudi, sa sjedištem u Damasku i s logističkom bazom na Cipru, koju bi predvodio "poseban civilni koordinator". Zadaća te misije je uništiti sirijsko kemijsko oružje do 30. lipnja 2014.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvom sastanku u četvrtak, petnaest članica Vijeća je poduprlo tu preporuku i pristalo je da se odobrenje dade u pismu a ne u rezoluciji, kako bi se dobilo na vremenu. Vijeće je koncem rujna donijelo rezoluciju u kojoj se traži uništenje sirijskog kemijskog arsenala do sredine 2014. Skupina stručnjaka UN-a i OPCW-a stigla je u Siriju 1. listopada kako bi počela uništavati taj arsenal. Skupina je proširena i sada ima šezdesetak ljudi, rekao je UN u petak.

OPCW je u petak dobio Nobelovu nagradu za mir za 2013. Ta organizacija sa sjedištem u Den Haagu koja je utemeljena 1997. zadužena je za provedbu Konvencije o zabrani kemijskog oružja (CWC) potpisane 13. siječnja 1993.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara