Više od 17 tisuća građana zatražilo otpis duga

Više od 17 tisuća građana zatražilo otpis duga

Foto: FAH

GRAĐANI su do sada predali 780 zahtjeva za oprost duga, od čega su odobrena 352 zahtjeva, odbijeno je 12, a ostali su u obradi, objavila je danas Financijska agencija (Fina).

"U registru otpisa duga 19. veljače 2015. evidentirano je 780 zahtjeva, od čega je odobreno 352, a odbijeno 12, dok preostali imaju status zaprimljen ili nepotpun", navodi se u objavi na Fininim internet stranicama.

Zahtjev za otpis duga od 2. veljače mogu predati korisnici minimalne naknade, pomoći za uzdržavanje i osobne invalidnine (A kriterij), a od 2. travnja zahtjev će moći predati građani čija su mjesečna primanja manja od 2.500 kuna (za samca) ili 1.250 kuna po članu kućanstva, a koji nemaju druge nekretnine osim one u kojoj žive, nemaju oročen novac te nemaju ugovor o stambenoj štednji (B kriterij).

Od 2. veljače do danas u svim poslovnicama je izdano 17.761 pregleda duga

Od 2. veljače do danas, 20. veljače u 14,00 sati, na šalterima u svim Fininim poslovnicama izdano je ukupno 17.761 pregleda duga. To je dokument koji sadrži sve relevantne podatke o dužniku i njegovom dugu (podatke o vjerovniku/cima, o iznosu glavnice duga, trajanju blokade i dr.), sve sa stanjem na dan 30. rujna 2014. godine.

Najviše je izdanih pregleda u Zagrebu (3.297), više od tisuću pregleda izdano je u Splitu (1.967), Bjelovaru (1.868), Osijeku (1.521) i Rijeci (1.240). Najmanje je pak pregleda izdano u Dubrovniku (116), a manje od dvjesto pregleda izdano je i u Gospiću (183) i Požegi (184).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Pregled duga izdaje se građanima/dužnicima iz obje prihvatljive kategorije (A i B), koji prema kriteriju visine i vrste duga mogu podnijeti zahtjev za otpust/otpis duga ili odgodu ovrhe, s tim da građani iz kategorije A zahtjeve mogu podnijeti od 2. veljače do 2. travnja, dok će za one iz kategorije B procedura podnošenja zahtjeva početi od 3. travnja.

Na internetsku aplikaciju Otpis duga - javna objava registriralo se 21.898 građana

Po podacima Fine, od 2. veljače do danas do 14,00 sati, na internetsku aplikaciju Otpis duga - javna objava, registriralo se 21.898 građana, koji su provjerili zadovoljavaju li kriterije glede prihvatljive vrste duga.

Vlada je sredinom siječnja usvojila sporazum o oprostu dugova najsiromašnijim građanima koji duguju kumulativno do 35.000 kuna, a koji nemaju novca ni imovine kojim bi ga vratili, a riječ je o oko 60.000 građana. Dugovi se otpisuju za građane koji su blokirani duže od godinu dana najviše do 35.000 kuna, od čega do 25.000 kuna duga prema državnim poduzećima te do 10.000 kuna prema bankama, teleoperaterima i ostalim vjerovnicima.

Postupak za otpis duga

Prvi korak u podnošenju zahtjeva je da dužnik provjeri u poslovnici ili na web stranici Fine, ili u pet ovlaštenih centara za socijalnu skrb (Zagreb, Varaždin, Rijeka, Osijek, Split) je li na popisu dužnika koji mogu podnijeti zahtjev za otpis duga, a ako se nalazi na tom popisu može zatražiti ispis pregleda duga u ovlaštenim centrima za socijalnu skrb ili na 175 lokacija Fine.

Građani koji se nalaze na popisu dužnika potom dostavljaju vjerovniku popunjen i potpisan zahtjev za otpust/otpis duga, a imaju li dug prema više vjerovnika, onda zahtjeve, zajedno s potrebnom dokumentacijom, odvojeno upućuje svakom vjerovniku od kojeg traži otpust/otpis duga.

Podnošenjem zahtjeva dužnik ulazi u Registar otpisa duga na vremensko razdoblje od tri godine u slučaju otpusta/otpisa duga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara