Više od 500 uhićenih nakon prodemokratskog prosvjeda u Hong Kongu

Više od 500 uhićenih nakon prodemokratskog prosvjeda u Hong Kongu

Foto: Hina

POLICIJA je u srijedu ujutro uhitila više od 500 osoba koje su odbijale napustiti poslovnu četvrt u srcu Hong Konga, nakon prodemokratskog prosvjeda u kojem je sudjelovalo više stotina tisuća stanovnika.

Snage reda intervenirale su u Centralu, u četvrt gdje se nalaze brojne banke i komercijalni centri. Deložirali su prosvjednike iz mimohoda od prethodnog dana koji su odlučili ostati na licu mjesta do jutra.

Policija je uhitila "511 osoba koje su sudjelovale u nedopuštenu okupljanju", kazao je glasnogovornik snaga reda.

Prosvjed od prethodnog dana, na inicijativu prodemokratskih udruga, okupio je u tišini više od pola milijuna osoba (na stanovništvo od 7,2 milijuna), po organizatorima koji govore o rekordnom sudjelovanju na tradicionalnom okupljanju 1. srpnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Službene procjene govore o sudjelovanju 98.600 osoba.

Na neslužbenom referendumu sudjelovalo gotovo 800.000 glasača

Svake godine od 1. srpnja 1997., dana povrata bivše britanske kolonije Kini, stanovnici silaze na ulaze da podsjete Peking na njihovu privrženost demokratskim vrijednostima.

Prosvjednici su ove godine zahtijevali pravo da izaberu svojeg čelnika kojeg zasad na vlast bira skupština većinom sastavljena u Pekingu. Kina se slaže da Hongkonžani glasuju slobodno, ali za kandidate koje ona odobri.

Udruge su krajem lipnja organizirale neslužbeni referendum o uvođenju izravnog općeg prava glasa, na kojem je sudjelovalo gotovo 800.000 glasača, dok su organizatori računali na samo 300.000.

Peking je taj referendum ocijenio ilegalnim, antipatriotskim i motiviranim "političkom paranojom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara