Viši slovenski sud odlučuje o žalbi Janeza Janše u predmetu Patria

Foto:Guliver Image/Getty Images

VIŠI sud u Ljubljani u srijedu će započeti odlučivanje o žalbi nekadašnjeg slovenskog premijera Janeza Janše i suosuđenih dužnosnika na prvostupanjsku presudu kojom su lani osuđeni na zatvorske i novčane kazne u korupcijskoj aferi Patria.

Početkom lipnja prošle godine prvostupanjski sud u Ljubljani osudio je Janšu na dvije godine zatvora i novčanu kaznu od 37.000 eura, presudivši da je u vrijeme kad je bio predsjednik vlade 2006. prihvatio obećanje novčane nagrade od finske tvrtke Patria koja je isporučila oklopna vozila za slovensku vojsku.

Viši sud odlučivat će o Janšinoj žalbi koji negira krivnju i kontakte s Patrijom, te o žalbi nekadašnjeg brigadira slovenske vojske Antona Krkoviča i Ivana Črnkoviča, direktora posredičke tvrtke Rotis koja je surađivala s Patrijom, a koji su lani također zbog nezakonitog posredovanja osuđeni na zatvorske i novčane kazne u istom slučaju.

Sutkinja Barbara Klajnšek lani je prilikom izricanja presude rekla da su sva trojica bila svjesna svog čina koji su počinili iz koristoljublja, pri čemu im je prethodno nekažnjavanje priznato kao olakšavajuća okolnost u presudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara