Visoki kineski dužnosnik zbog preljuba i korupcije izbačen iz Komunističke partije

Visoki kineski dužnosnik zbog preljuba i korupcije izbačen iz Komunističke partije

Ilustracija: Shutterstock

NEKADAŠNJI pomoćnik umirovljenog kineskog ministra javne sigurnosti Zhoua Yongkanga, Ji Wenlin izbačen je iz Komunističke partije nakon što je optužen za primanje mita i za preljub, izvijestilo je u srijedu Središnje kinesko povjerenstvo za disciplinski nadzor.

Jiev slučaj bit će predan državnom odvjetništvu. "Ji Wenlin iskoristio je svoj položaj kako bi postigao povlastice za druge, tražio i primio mito te je optužen za preljub", stoji u priopćenju povjerenstva objavljenom na internetskim stranicama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ji je posljednji u nizu Zhouovih suradnika koji su se održali do danas. Nekoliko njegovih suradnika ranije je pritvoreno, a protiv njih je pokrenuta istraga zbog sumnje da su umiješani u korupciju. Među njima je nekadašnji zamjenik ministra javne sigurnosti Li Dongsheng i Jiang Jiemin jedan od čelnih ljudi poduzeća u državnom vlasništvu, a na toj je dužnosti bio samo pet mjeseci. S dužnosti je smijenjen u rujnu prošle godine.

Obaviješteni izvori za Reuters su kazali da je Zhou u kućnom pritvoru, no iz stranke to nisu potvrdili.

Predsjednik Xi Jinping ranije je najavio da će poduzeti oštre mjere u obračunu s "velikim zvjerkama", ali i "sitnim ribama" u sklopu borbe protiv korupcije u zemlji.

Povjerenstvo za disciplinski nadzor u veljači je izvijestilo da je Ji pod istragom zbog 'ozbiljnog kršenja discipline', što je eufemizam za sudjelovanje u korupciji. U ožujku je smijenjen s mjesta zamjenika guvernera južnoga otoka Hainana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara