Visoki upravni sud: Hanfa nije smjela oduzeti dozvolu za rad Škegrinom Quaestusu

Foto: Liderpress.hr

"VISOKI upravni sud Republike Hrvatske donio je presudu kojom se poništava nezakonito rješenje kojim je bivša uprava HANFE oduzela dozvolu za rad na godinu dana društvu Quaestus Invest d.o.o., dotadašnjem upravitelju fonda Quaestus nekretnine. Visoki upravni sud Republike Hrvatske je utvrdio da je tužba Quaestus Investa, kojom traži da se spomenuto rješenje poništi, u cijelosti osnovana, izrijekom navodeći da ne postoji niti jedna od pretpostavki iz Zakona o investicijskim fondovima zbog koje bi se mogla oduzeti dozvola za rad", stoji u priopćenju Quaestus Investa.

Nije bilo opravdanja

Kako navode sud smatra da bivša uprava HANFE nije imala nikakvog razumnog opravdanja za provođenje izvanrednog nadzora koji je doveo do nezakonitog rješenja, te zaključuje da nije postupala u dobroj vjeri kada ja oduzela dozvolu za rad prije nego što je Questus uopće imao mogućnost uskladiti se s njenim ranijim nalozima.

> Škegro ljut na Hanfu zbog uzimanja licence: Politički naputak došao im je prije 18 mjeseci

Sud je navodno u obrazloženju zaključio da ne proizlazi zaključak da je ovlaštena osoba tužitelja ozbiljno ili sustavno kršio Zakon o investicijskim fondovima pa da bi bilo zakonskog temelja za oduzimanje odobrenja za rad.

"Ovo je konačna potvrda da u slučaju Quaestus Investa nije bilo kršenja zakona, već se, kako smo to i ranije naveli, radilo o rješenju koje je u suprotnosti sa činjenicama i stvarnim stanjem fonda, nezakonito, te motivirano isključivo osobnim razlozima", stoji u priopćenju.

Odlučili se na likvidaciju

Zaključuje se kako je nezakonitim postupanje bivše uprave HANFE nanesena ogromna i nenadoknadiva financijska i reputacijska šteta, ne samo članovima uprave Quaestusa, već i njegovim zaposlenicima i partnerima.

"Šteta je učinjena i Fondu i svim njegovim dioničarima, do te mjere da su dioničari odlučili kako je bolje donijeti odluku o likvidaciji nego ostati pod pritiskom onakvih nerazumnih rješenja HANFE. Usprkos tome, uvjereni smo da smo imovinu fonda putem kvalitetnih ugovornih struktura dobro zaštitili i da nema razloga da dioničari ne ostvare prihvatljiv povrat", navodi se u zaključku priopćenja u kojem se dodaje na kraju kako se nadaju kako se oovakvislučajevi više nikada neće ponoviti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara