Vjekoslav Domljan: Kriza će i dalje tresti Balkan, Hrvatska nema adekvatan program

Vjekoslav Domljan: Kriza će i dalje tresti Balkan, Hrvatska nema adekvatan program

Foto: AA

"HRVATSKA i dalje nema adekvatan program izlaska iz krize", kaže Vjekoslav Domljan, ekonomski analitičar i profesor ekonomije na sveučilištima u Sarajevu i Mostaru. Nemoć hrvatskih lidera da pronađu pravo rješenje za krizu, kazao je Domljan u intervjuu za agenciju Anadolija (AA), odražava se i na Bosnu i Hercegovinu.

"BiH ove godine teži ka nuli i to je jako loše. Imajući u vidu da broj umrlih ovdje nadmašuje broj rođenih, desit će se da će nam dohodak po glavi stanovnika biti viši, ali ukupan dohodak će biti manji! Tešku ekonomsku situaciju u BiH, globalna kriza samo pogoršava. Gledajte, dvije trećine našeg izvoza odlazi u trokut Rim-Berlin-Beograd. Otud dolazi i dvije trećine našeg uvoza. No, problematično je što situacija u spomenutim zemljama, a radi se o Italiji, Hrvatskoj i Srbiji, dakle, u regiji, nije dobra. Posebice u Hrvatskoj gdje se očekuje negativna stopa rasta od vjerojatno -1 posto. Dakle, to znači da će potražnja za našim robama biti na još nižoj razini", rekao je Domljan za AA.

Za BiH nema pravog puta

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o situaciji u BiH, Domljan ističe da za tu državu i dalje ne postoji pravi put izlaska iz krize. Da bi se gospodarska situacija poboljšala, naglašava Domljan, nužno je provesti fiskalnu konsolidaciju, kao i devalvaciju.

"To znači smanjenje javnih rashoda i promjena strukture javnih rashoda. Druga stvar je partnerstvo javnog i privatnog sektora, posebice na lokalnoj razini, u gradovima, urbanim i ruralnim sredinama. Potrebno je da se urade određeni projekti u izgradnji fizičke i socijalne infrastrukture", istaknuo je Domljan.

Turska je ekonomsko čudo

Nužno je također i rasteretiti birokraciju, prvenstveno kako bi se privukle strane investicije. U tom pogledu Domljan kao šansu za BiH vidi ulazak turskog kapitala.

"U ekonomskoj povijesti, u razvoju poslije Drugog svjetskog rata, postojalo je 13 ekonomskih čuda. Po meni, 14. i 15. su rezervirane za Indiju i Vijetnam, a odmah iza je Turska. Turska je po svojim ekonomskim rezultatima na pragu da postane svjetsko ekonomsko čudo. Suradnja sa takvima je od iznimnog značaja za sve, pa i za BiH", zaključuje Domljan.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara