Vlada donijela odluku o pojeftinjenju plina i uvela osobni bankrot

Vlada donijela odluku o pojeftinjenju plina i uvela osobni bankrot

Foto: FAH

VLADA Zorana Milanovića na današnjoj sjednici donijela je odluku koja će omogućiti pojeftinjenje plina za kućanstva od 1. travnja. "Smanjili smo cijenu plina za 15 do 25 lipa po kubiku. Pojeftinjenje će biti oko 12 posto", rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Dodao je da ova odluka nije mogla biti donesena ranije jer regulatorna godina završava 1. travnja.

"Ovo je pitanje nacionalne sigurnosti. Dobro je da plin pojeftinjuje, ali još je bitnije da budemo energetski neovisni. Za sve što radimo povodimo se time da ne budemo ovisni o nikome i da budemo ekološki učinkoviti", rekao je premijer Zoran Milanović.

Uveden osobni bankrot

Vlada je također usvojila Zakon o stečaju potrošača popularno nazvan Zakon o osobnom bankrotu, koji je zamišljen kao mehanizam koji bi najzaduženijim građanima trebao donijeti izlaz iz dužničke krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Većina zemalja Europske unije ima ovaj institut", kaže ministar pravosuđa Orsat Miljenić, te dodaje da će osobni bankrot vjerovnicima omogućiti naplatu dugova, a dužnicima izvlačenje iz dužničke krize. No, dodaje i da neće baš svatko moći proglasiti osobni bankrot.

"Ovaj zakon nije čarobni štapić, to nije jednostavna stvar. Samo dužnik može pokrenuti postupak, ne i vjerovnik. Postupak se pokreće u FINA-i, čiji je cilj informirati dužnika. Ako ne dođe do sporazuma, ide se u sudski postupak, s ciljem dogovora vjerovnika i dužnika. Imenuje se povjerenik, a ako dužnik nema imovine, oslobađa se duga. Sud će procijeniti potrebe dužnika i odrediti minimum koji mu je nužan, a sva ostala zarada ide na otplatu dugova", objasnio je Miljenić, te dodao da dužnik nakon završetka postupka neće u narednih deset godina opet moći pokrenuti osobni bankrot.

U stečaj mogu dužnici s više od 30 tisuća kuna duga

U posljednjih 10 godina dug građana prema bankama udvostručen je sa 65 na 126 milijardi kuna. Više od 322 tisuće blokiranih građana duguje 28 milijarda kuna. U prosjeku, mjesečno je tri i pol tisuće blokiranih računa više.

U postupak osobnog stečaja moći će oni s dugom većim od 30 tisuća kuna koji ne uspijevaju podmiriti obaveze dulje od tri mjeseca. Sudski povjerenik preuzeo bi upravljanje imovinom dužnika na jednu do pet godina ako se nagodba vjerovnika i dužnika ne postigne u roku od 90 dana. Dužniku ostaje samo minimalna naknada i jedina nekretnina u kojoj živi. Kolika će biti naknada, određivat će sud. Država računa da će barem 30 tisuća ljudi problem pokušati riješiti izvansudskom nagodbom, a da će stečaj proglasiti oko 7.500 dužnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara