Vlada i sindikati nakon tri i pol sata nisu ništa dogovorili

Vlada i sindikati nakon tri i pol sata nisu ništa dogovorili

Foto: Davor Pongračić / Cropix

VIŠE od tri sata trajali su pregovori Vlade i sindikata javnih službi o izmjenama kolektivnih ugovora. Konačni dogovor nije postignut, a pregovori se nastavljaju u ponedjeljak. Ne samo da nema suglasja između Vlade i sindikata već ga nema ni među sindikatima.

Već je sam početak pokazao kako pregovori neće biti jednostavni, a ni kratki. Sindikati su, takoreći, pet do 12 došli pred Vladu, neki smireni, a neki ne.

Razjedinjeni sindikati

Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama prigovorio je Vladi, koja je u istom danu poslala dva različita poziva na pregovore, a termin je izmijenjen jer tako odgovara sindikatu zdravstva, kaže Mihalinec i dodaje kako očito svi sindikati nemaju jednak tretman.

"To govori o ozbiljnosti Vlade, pristupu prema sindikatima i prema pregovorima. Vlada je udovoljila zahtjevu sindikata zdravstva i gospođi Spomenki Avberšek, koja sutra ne može biti pa je promijenila termin, a nije promijenila termin kada je vertikala sindikata obrazovanja tražila promjenu termina i odgodu samo za dva dana. Ili Vlada ne želi čuti naše argumente ili nas ne želi u pregovorima ili želi da gospođa Avberšek obavezno bude tamo", naglašava Mihalinec.

"Nemamo zajednički stav, ali imamo zajednički interes"

No, za Spomenku Avberšek iz Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi, nema razdijeljenosti među sindikatima-nema, ali nema ni zajedničkog stava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Zajednički stav nemamo, ali imamo zajednički interes, prema tome ja od javnih službi očekujem da upravo onako nastupe i djeluju kao što smo uvijek radili i mislim da ćemo doći do zajedničkog stava", rekla je Avberšek.

Tri i pol sata bez dogovora

Na kraju su svi sindikati javnih službi zajedno sjeli za stol i vijećali i to gotovo tri i pol sata, no konačnog dogovora i dalje nema. Vladin pregovarač, potpredsjednik Neven Mimica kaže: bio je to očekivani uvodni krug.

"Očekivano, nije došlo do konačnog izjašnjavanja i konačnog dogovaranja. Razmotrili smo puno toga i očekujemo da će se sindikalna strana u nastavku pregovora dogovoriti o odgovorima i stavovima na svaki od 5 predloženih izmjena", kaže Mimica.

O kojim je izmjenama riječ nitko nije želio na glas. "O pregovaračkom procesu ne smije biti javnog prijenosa", rekao je Mihalinec, a potvrdio i Mimica.

"Ne pregovara se preko medija"

"Mislim da je fer da mi to sada ne govorimo, da naše pregovore vodimo za pregovaračkim stolom, a ne putem medija, kada bi to tako radilo, onda ne bi niti trebali niti sjediti za pregovaračkim stolom", rekao je Mihalinec, a složio se i Mimica.

"Zato što se radi o početnom prijedlogu Vlade. Ne vidim da javno objavljivanje pregovaračkih pozicija može u bilo čemu zadovoljiti javni interes", zaključuje Mimica. Mimica je ipak potvrdio kako ponuđenih pet prijedloga osigurava smanjenje izdataka za plaće za oko dvije milijarde kuna, koliko je predviđeno ovogodišnjim proračunom.

Pregovori se nastavljaju u ponedjeljak, a sindikati su već za sutra najavili konferenciju za novinare.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara