Vlada kreće u borbu protiv lažnih korisnika invalidskih mirovina

Foto: Ilustracija

NA DNEVNOM redu Vlade je 20-ak točaka među kojima i prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi kao i prijedlog uredbe o dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju.

Uredbom koju danas donosi Vlada želi otkloniti još neke dvojbe u predstečajnoj nagodbi uočene u praksi. Tako se uredbom otklanjaju postojeće smetnje čime se omogućava nastavak postupka predstečajne nagodbe s krajnjim ciljem sklapanja nagodbe. Propisuje se tko točno podnosi prijedlog za pokretanje stečajnog postupka, jer je dosadašnja formulacija mogla dovesti do različitog tumačenja, pa je propisano da prijedlog podnosi Financijska agencija, odnosno nagodbeno vijeće.

Prijedlogom uredbe dopunjuje se sadržaj izvješća o financijskom stanju i poslovanju dužnika dodavanjem popisa svih postupaka (parničnih, upravnih, ovršnih, postupaka osiguranja itd.) koje dužnik vodi prema trećima. Navedena je promjena nužna kako bi sudionici postupka predstečajne nagodbe, odnosno svi dužnikovi vjerovnici, imali uvid u njegovo cjelokupno financijsko stanje te obveze koje prema njemu imaju treće osobe koje potencijalno mogu biti presuđene, odnosno okončane u njegovu korist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilagođavaju se i rokovi za dostavu izmijenjenog plana financijskog restrukturiranja na način da se postojeći rok od 30 dana skraćuje na 15 dana uz istovremeno omogućavanje dužniku da, nakon ročišta za glasovanje na kojem plan nije izglasan, još dva puta ponudi izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja do novog ročišta za glasovanje, a sve kako bi se postigao dogovor sa vjerovnicima, sklopila nagodba i izbjegao stečaj.

Vlada će danas donijeti i prijedlog uredbe o dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju. Time se žele isključiti pokušaje svake zloupotrebe medicinske dokumentacije u postupku utvrđivanja prava na osnovi invalidnosti te omogućiti učinkovitiji nadzor i kontrola korištenja prava iz mirovinskog osiguranja i na mirovinsko osiguranje te isplate svih mirovinskih primanja. Predloženim odredbama omogućuje se obustava isplate mirovinskih primanja u slučajevima kada Zavod ne može pribaviti službenim putem podatak ili ispravu potrebnu za isplatu mirovinskog primanja, a stranka ih ne dostavi u ostavljenom roku.

Uvodi se i mogućnost kontrolnog pregleda radi nadzora i kontrole utvrđenih prava na temelju invalidnosti, tjelesnog oštećenja ili opće nesposobnosti za rad članova obitelji tijekom korištenja tih prava, bez vremenskog ograničenja, te se propisuje mogućnost da se pravomoćno rješenje o pravu na mirovinsko osiguranje ili iz mirovinskog osiguranja može izmijeniti novim rješenjem ako je prvim rješenjem povrijeđen zakon.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara