Vlada mijenja zakon o sudovima, suci protiv: Ne žele objaviti svoje imovinske kartice!

Vlada mijenja zakon o sudovima, suci protiv: Ne žele objaviti svoje imovinske kartice!

Foto: Goran Mehkek/Cropix

VLADA je u proceduru uputila paket zakonskih prijedloga o sudovima i Državnom sudbenom vijeću. Konačnim prijedlogom Zakona o sudovima predviđa se da predsjednik Vrhovnog suda jednom godišnje podnosi izvješće Saboru o stanju sudbene vlasti, a određuje se i broj sudaca na pojedinom sudu prema kriteriju ovisno o zaostacima i 'normi' koju moraju riješiti u godinu dana.

"Konačnom verzijom izmjena Zakona o DSV-u olakšava se uvid u imovinske kartice sudaca", pojasnio je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

"Mi smo ovdje zapravo zadržali postojeće rješenje da kartice nisu na webu, njima i dalje upravlja Državno sudbeno vijeće, ali smo zbog nekih stvari koje su se događale u praksi propisali rok u kojem se one moraju dati na uvid na zahtjev. To je rok od osam dana", kaže Miljenić.

Oba zakona trebala bi onemogućiti da se bilo tko može miješati u suđenje, ali i odgovornost onih koji za sudove odgovaraju. "U konačnici bi to trebalo uroditi i ubrzanjem postupaka", poručio je Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Zoran Milanović podsjetio je na ranije prigovore od strane Udruge sudaca oko objave imovinskih kartica iz navodno sigurnosnih razloga, zatraživši dodatno pojašnjenje od ministra.

"Normalno da neće objaviti točnu adresu, broj telefona i tako dalje. To čak nije u našoj domeni jer ne objavljujemo ih mi", odgovorio je Miljenić.

"Pokušavam shvatiti zašto bi objava podataka o imovini pravosudnih dužnosnika, odnosno sudaca, bila problem", rekao je Milanović.

"Ne znam", zaključio je Miljenić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara