"Vlada nije donijela nikakvu odluku o kupovini aviona!"

"Vlada nije donijela nikakvu odluku o kupovini aviona!"

Foto: Damjan Tadić/Cropix

U DANAŠNJEM  broju list 21. stoljeće objavio je kako je Vlada odobrila kupnju još jednog aviona! Avion bi se koristio za prijevoz državnih dužnosnika i službenika, prijevoz organa za transplantaciju, prijevoz unesrećenih.... Avion će kupiti Agencija za civilno zrakoplovstvo na kredit za kojeg će jamčiti Vlada.

Kako piše list, Agencija je pokušala nabaviti avion kroz program IPA, no Europska komisija dvaput je odbila sudjelovati u financiranju.  S obzirom da još nije poznato hoće li se kupiti novi ili rabljeni avion, cijena se kreće od tri za rabljeni do osam milijuna eura za novi avion.

Vlada: Ne kupujemo avion!

Na pitanje na Twitteru je li istina da se kupuje novi avion, iz Vlade su odgovori: "Ne kupuje se!"

Nešto kasnije, stiglo je i priopćenje Agencije za civ

"Povodom objave članka pod naslovom „Vlada kupuje još jedan luksuzni zrakoplov za 64 milijuna kuna“ na stranici 4. dnevnih novina „21 stoljeće“, Hrvatska agencija za civilno zrakoplovstvo (HACZ) priopćava slijedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vlada Republike Hrvatske nije donijela nikakvu odluku o kupovini aviona. Vlada je do sada dala odobrenje na Godišnji program rada i Financijski plan HACZ za 2013. Projekta nabave aviona HACZ će nastojati u najvećem dijelu financirati sredstvima iz programa EU fondova. Ukoliko to neće biti moguće, tada će projekt financirati iz vlastitih prihoda i dijelom kreditnog zaduženja.

Pojednostavljeno, nabava zrakoplova i opreme ne bi bila na teret državnog proračuna, jer HACZ se financira vlastitim prihodima. Realizacija projekta se ne očekuje ove godine već je planirana kroz više faza i kroz nekoliko godina.

Nabava aviona nema nikakve veze sa luksuzom već isključivo sa općedruštvenom koristi, jer je namjena projekta  višestruka. Prije svega, zrakoplovom koji bi bio opremljen potrebnim uređajima, HACZ bi iz zraka obavljala nadzor i umjeravanje radionavigacijskih i vizualnih uređaja koji se nalaze na zemlji, te bi potvrđivala letačke procedure u hrvatskom zračnom prostoru. Time bi se osiguralo funkcioniranje državnih zrakoplovnih navigacijskih uređaja u Republici Hrvatskoj. Potom, realizacijom projekta povećala bi se sposobnost HAKOM-a za nadzor radio-frekvencijskog spektra uz sposobnost otkrivanja izvora smetnji na zrakoplovnim i drugim frekvencijama. Realizacijom projekta povećale bi se sposobnosti Državne uprave za zaštitu i spašavanje kod potrage i spašavanja zrakoplova/plovila u nevolji (zrakoplov bi imao uređaj koji prima radio signal sa zrakoplova ili broda opremljenog ELT - emergency locator transmitter uređajem, brže bi se reagiralo što je važno kod spašavanja ljudskih života), povećala bi se kvaliteta hitne medicinske skrbi i hitnih prijevoza bolesnika na cijelom teritoriju Republike Hrvatske.

Cilj je projekta poboljšati sigurnost zračnog prometa u Republici Hrvatskoj u skladu s međunarodnim ugovorima kojima je Republika Hrvatska pristupila, a naročito Konvencijom o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu i pravnom stečevinom Europske unije, radi osiguranja provedbe nadzora sigurnosti sustava nacionalnog zračnog prostora, kao i radi pružanja sigurne, dostupne i visoko kvalitetne hitne medicinske skrbi svim hrvatskim državljanima, kao i posjetiteljima.

Dosadašnji troškovi vezani uz Projekt nabave aviona se odnose na Studiju izvedivosti u iznosu 68 tisuća kuna bez PDV-a."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara