Vlada nudi pirotehničarima veće plaće, ujutro nova runda pregovora

Vlada nudi pirotehničarima veće plaće, ujutro nova runda pregovora

Foto: Damir Krajač/Cropix

TRI SATA trajali su pregovori pirotehničara u štrajku, poslodavaca i ministra rada, koji se u cijelu priču uključio nakon što su pirotehničari pozvali Vladu u pomoć.

Pirotehničari i poslodavci složili su se oko toga da je potreban novi kolektivni ugovor za djelatnost razminiranja. Konsenzus je pao i oko uvođenja tzv. prijelaznog kolektivnog ugovora koji će važiti do potpisivanja novog, u kojem treba napraviti određene pomake u materijalnim pravima djelatnika koji rade na razminiranju, izvijestio je novinare ministar rada Mirando Mrsić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Poslodavci su po mom mišljenju dali jednu ponudu koja je fer i koja zadovoljava obje strane. Dogovor je da kolege iz sindikata odu među ljude i tu ponudu predstave. Ponovno ćemo se naći večeras u 21 sat da vidimo odgovor sindikata. Nadam se da će odgovor biti pozitivan", istaknuo je Mrsić.

Iz Mrsićevog ministarstva po završetku sastanka, oko 22:20 sati, stiglo je priopćenje da će se pregovori nastaviti u petak ujutro u 10:30 sati.

"Tijekom večerašnjih razgovora iznesen je novi prijedlog poboljšanja materijalnog statusa pirotehničara u vidu povećanja osnovne plaće i plaće za vrijeme kada pirotehničari ne rade. Prije nastavka pregovora, o prijedlogu će zauzeti stav zainteresirane strane, Hrvatska udruga poslodavca i sindikati pirotehničara", stoji u priopćenju.

Predstavnici Vlade RH, sindikata i poslodavaca slažu se da je potrebno donijeti novi Kolektivni ugovor kojim će se regulirati cijena rada pirotehničara u Hrvatskoj, spriječiti nelojalna konkurencija i daljnje srozavanje standarda pirotehničara.

O kakvoj ponudi je točno riječ Mrsić nije htio otkriti, no rekao je da ona donosi povećanje plaća radnicima koji rade u razminiranju. Također, dogovoreno je i da kad se potpiše novi kolektivni ugovor da se isti proširi na cijelu djelatnost, kako bi, prema Mrsićevim riječima, svi radili u istim uvjetima. Na pitanje hoće li država dati više novca za razminiranje predsjednica Upravnog vijeća HCR-a Dijana Pleština kaže da država daje koliko može: "Samo ta stavka ove godine nije bila skresana u budžetu. Sve ostalo jest. To je znak da ova Vlada i država žele i rade koliko mogu da se problem razminiranja riješi. E sad, koliko će biti novca i kako će investicije dolaziti, vidjet ćemo"..

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara