Vlada odbacila zahtjev za referendumom o TE Plomin 3: "Trebaju vam potpisi deset posto birača RH"

Foto: Labin.com

VLADA je odbacila zahtjev za savjetodavnim referendumom u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji o izgradnji TE Plomin 3 koji su joj uz peticiju s 2 624 potpisa građana i posjetitelja Labinštine u svibnju uputile udruge Labin Art Express XXI i Eko Kvarner.

"Vlada ne može raspisati savjetodavni referendum o tom pitanju jer se ne radi o područnom ustroju nego energetici, za što je nadležan Hrvatski sabor", kaže Ministarstvo uprave te dodaje da peticija ne predstavlja zahtjev birača za raspisivanje referenduma niti ima jasno formulirano pitanje. Također se prigovara da peticiju nisu potpisali birači koji su ovlašteni za raspisivanje referenduma, nego stalni i povremeni stanovnici Istarske i Primorsko-goranske županije.

"U slučaju da birači predlože raspisivanje referenduma koji se odnosi na rekonstrukciju termoelektrane, izgradnju novog bloka ili odabir energenta, za njega bi bio nadležan Hrvatski sabor i trebalo bi najmanje deset posto ukupnog broja birača Republike Hrvatske", kaže se odgovoru Ministarstva uprave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara