Vlada prodaje građanima dionice HEP-a i Hrvatske lutrije?

Vlada prodaje građanima dionice HEP-a i Hrvatske lutrije?

Foto: FAH

HRVATSKA elektroprivreda (HEP) i Hrvatska lutrija idu u javnu ponudu dionica, potvrđeno je neslužbeno za HRT.

Nije poznato koliki bi se udjeli privatizirali, koji dijelovi HEP-a i slično, no javna televizija doznaje da bi radnici, kada dođe do prodaje, trebali imati povlašten status.

Prema neslužbenim informacijama bila bi riječ o strateškoj odluci u kojoj bi se dionice ovih dviju kompanija ponudile hrvatskim građanima, a ne bi se prodavale stranima vlasnicima. Očekuje se veliki interes, a prema prvim informacijama na tržište bi izašlo između 20 i 30 posto dionica tih kompanija.

Od privatizacije HEP-a prihodovalo bi se otprilike 20 milijardi kuna, a od privatizacije Hrvatske lutrije oko milijardu kuna. Radnici tih tvrtki dobivali bi dionice po povlaštenim uvjetima.

Grčić bez komentara

"O inicijalnoj javnoj ponudi za HEP ne možemo sada razgovarati", izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić prije sjednice Vlade.

"Treba prvo pripremiti taj projekt, ako će se u to uopće ići. Za tako ozbiljne projekte uvijek treba šest do osam mjeseci dobre pripreme. Prema tome, o tome ne možemo sada razgovarati", dodao je.
Kajin o HEP-u: Ne dopustiti bogaćenje onima koji imaju

Saborski zastupnik Damir Kajin (ID) u četvrtak je, navodeći da se u zadnjih tjedan dana puno govori o prodaji paketa dionica Hrvatske elektroprivrede (HEP), poručio kako se ne smije dogoditi da se pritom bogate oni koji imaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ako se u to ide, onda se ne smije dogoditi da se bogate oni koji imaju. Trebalo bi odrediti, već sada, da znamo u što se upuštamo, tko to može kupovati, što će se u HEP-u privatizirati, rekao je Kajin u Hrvatskom saboru.

Primijetio je da se, za sada, ni u jednom dokumentu ne govori “zapravo o prodaji” HEP-a, odnosno da bi posrijedi trebalo biti riječ o dokapitalizaciji.

"Ali, bilo bi oportuno da što prije takav jedan dokument dođe pred Sabor, pred hrvatsku javnost, da bi točno znali što će se dogoditi s jedinom preostalom 'zlatnom kokom' koju posjeduje hrvatska država", naglasio je zastupnik.

Upitao se i što ostaje, ako prodamo HEP te zaključio da "ostaju šume, vode ili kao u Grčkoj otoci".

Kajin drži da dionice HEP-a, vjerojatno, neće kupovati "niži sloj", odnosno radnici, umirovljenici, nezaposleni, već netko od srednjeg, odnosno višeg sloja "kako bi zaradio desetak, dvadesetak ili prekosutra tridesetak tisuća kuna" .

Pritom podsjeća da po mjerilima sociologa 2, 8 milijuna građana spada u "niži sloj", oko 600 tisuća u srednji, desetak tisuća ljudi u "viši" sloj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara