Vlada raspravlja o rebalansu proračuna

Foto: Hina

NA VLADU stiže iščekivani prijedlog rebalansa proračuna za ovu godinu. Jedan od poteza za konsolidaciju javnih financija prema preporuci EK za smanjenje deficita moglo bi biti vraćanje stope zdravstvenog doprinosa na 15 posto.

Očekivane uštede od oko 3 i pol milijarde kuna su postignute, izjavio je prije desetak dana ministar financija Linić prije no što je finalizacija prijedloga rebalansa potiho preusmjerena na potpredsjednika Grčića. Rebalansom bi se uz ostalo trebalo osigurati pokrivanje starih minusa u zdravstvu, a obuhvaća li se njime i vraćanje stope zdravstvenog osiguranja sa 13 na 15 posto, što bi do kraja godine značilo plus od 1,8 milijardi kuna, ministar zdravlja Ostojić nije otkrio. Ipak, priznao je da je mjera koja je trebala pomoći gospodarstvu u dvije godine pridonijela jedino gubitcima.

''O tome se ozbiljno razmišlja upravo iz razloga jer je zdravstvo u dvije godine dalo obol gospodarstvu u iznosu od 5 milijardi kuna. Kada bi to iznervirali, kada bi to procijenili, da smo imali tih 5 milijardi, danas ne bi bili u minusu", rekao je Ostojić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U okviru rebalansa očekuje se smanjenje proračuna HZZO-u za troškove zdravstva u iznosu 710 milijuna kuna, MORH-u za 200 umjesto prvotno planiranih 400 milijuna, kao i smanjenje dužnosničkih plaća za 6 posto, koje je tek kap u moru ušteda koje EU traži od Hrvatske u proceduri prekomjernog deficita. U Vladi su zadovoljni obavljenim. Premijer Milanović.

"Dignuti nikome, već smo dignuli građanima kroz PDV prije dvije godine. Ovo ostalo je malo širenje porezne baze, neke korekcije i imat ćemo na kraju rezultat koji je, što se brojki tiče, u skladu s onim što nam je sugerirano. Namjerno izbjegavam riječ traženo jer tu postoji prostor za pregovore, on nije širok, ali postoji. Mi moramo voditi računa i o tome. I to je jako važno da velikim rezanjem ne ubijemo aktivnost, dakle, da ne ubijemo potražnju".

Potpredsjednik Grčić pohvalio se pak nakon izvješća MMF-a podudaranjem stavova i u rebalansu. "Njihov je prijedlog da u 2014. godini naglasak bude na prihodnu stranu, a manje na rashodnu, kako bi cijeli rebalans neutralnije utjecao na gospodarski oporavak i rast. Mi upravo tim smjerom idemo", rekao je Grčić.

Inače, na Vladi će se uz ostalo naći i izmjene Zakona o igrama na sreću, prijedlog uredbe o visini trošarine na cigarete i ostale duhanske proizvode, izvješće o vođenim pregovorima s Adris Grupom o kupoprodaji Croatia osiguranja, te suglasnost Hrvatskim autocestama za kredit kod HPB-a radi financiranja tekućeg poslovanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara