Vlada šalje izmjene uhidbenog naloga u Sabor, Milanović: Ponuda je tu i nema cjenkanja

Foto: Vlada.hr

NA POČETKU sjednice Vlade premijer Zoran Milanović osvrnuo se na uhidbeni nalog i ustavne promjene. Puno smo naučili, rekao je premijer. Za ustavne promjene rekao je da nema cjenkanja i da je to ponuda: Uzmi ili ostavi.

Jučer smo zatvorili jedan proces, kazao je premijer na početku sjednice Vlade uz zaključak da smo puno toga naučili uz malu ili nikakvu cijenu. Nije uopće pitanje je li nam trebalo, ništa se nije dogodilo i nitko zbog toga neće pasti u 'afan", poručio je premijer.

"Uvijek se radi o tumačenju neke norme, nekog propisa. Sutra će to biti nešto iz poljoprivrede, prometa ili opet iz pravosuđa ili nečeg drugog. I to je tako, to je normalno, države koje su svjesne sebe se oko toga ne uzbuđuju", rekao je Milanović uz poruku: Glavu gore, i u buduće ćemo se ovako ponašati, dok je spor s komisijom nazvao tranzitornom dječjom bolesti. Ponovio je koliko mu je drago da je Vlada jučer dobila podršku za Vukovar i dvojezične ploče.

"Mislim da je svakome to bilo jasno"

"To je jasna poruka svima u Hrvatskoj, prije svega stranci u oporbi da se makne od toga, da pusti da Hrvatska bude bolja zemlja, zemlja u kojoj se štite prava manjina koja su razumna i dobra, i da to ne ugrožava većinu. To je jučer jasno rečeno. Je l' nekome to nije bilo jasno? Mislim da je svakome to bilo jasno. Al ima ih još preko puta u Saboru kojima to nije jasno".

Sada kada je ovo gotovo, zaključio je Milanović, idemo na ustavne promjene. Dogovor je da se nezastarijevanje proširi u odnosu na prijedlog iz lipnja i da se ide na širu verziju, za sva teška ubojstva.

"I to je ponuda. Nema cjenkanja, nema kopanja po preambuli Ustava, nema demontiranja predsjednika Tuđmana. Oni koji ga cijene kažu da je to apotekarski vagao. To nećemo dirati, to je statika zgrade. Ali ćemo promijeniti dio sadržaja i unijeti nezastarijevanje za teška ubojstva. Tko želi, na stolu je. Time ukidamo zastaru i samo time omogućavamo kazneni progon za djela o kojima govorimo danima. Oni koji budu protiv, štite potencijalne počinitelje. Točka gotovo. Nema dogovora ja tebi, ti meni, ako nećeš nemoj glasati ali to znači da štitiš one u koje si do jučer upirao prstom", poručio je Milanović oporbi.

"Postaje potpuno evidentno da je jedini smisao ove igre onemogućiti izručenje Perkovića Njemačkoj"

"Ovo je pila naopako", ustvrdio je HDZ-ov Gordan Jandroković, optuživši Vladu i premijera Zorana Milanovića za vrlo sofisticirane pravne manipulacije s europskim uhidbenim nalogom i izmjenama Ustava, a sve kako bi se spriječilo izručenje jednoga čovjeka, Josipa Perkovića, Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Postaje potpuno evidentno da je jedini smisao ove igre onemogućiti izručenje Perkovića Njemačkoj. To sada govore i javno i preko spinova u medijima. Očito je da sve ovo što se radi, a radi se na štetu Hrvatske, oni čine kako bi zaštitili jednu osobu, a kroz tu osobu i čitavu strukturu odgovornu za likvidacije u bivšoj državi".

Na pitanje zašto onda predlažu ukidanje zastare, Jandroković je rekao da se pravni stručnjaci razilaze u mišljenjima je li za Perkovića nastupila zastara, te ustvrdio da je Milanovićev plan promijeniti Ustav prije stupanja na snagu uhidbenog naloga kako bi se podigla optužnica i kako bi se Perkoviću sudilo u Hrvatskoj. Ponovio je da je HDZ spreman razgovarati o ustavnim promjenama, ali tek kada Hrvatska uskladi europski uhidbeni nalog i nakon što njihovi pravnici sve dobro provjere.

"Bit će teško tako samorazumljivu odredbu, koja se tiče i političkih ali i drugih teških zločina, ne podržati. To je problem koji njima ostaje", uzvratio je HDZ-u HNS-ov Jozo Radoš.

"Možda će nam to pomoći da skinemo teret prošlosti i počnemo se konačno baviti onime što bi Hrvatska trebala biti danas i sutra"

Stav Jadranke Kosor jest da Ustav treba promijeniti, a o glasovanju još nije razgovarala s kolegama iz kluba. To su, podsjetimo Željko Kerum i njegova sestra Nevenka Bečić. "Možda će nam to pomoći da skinemo teret prošlosti i počnemo se konačno baviti onime što bi Hrvatska trebala biti danas i sutra".

"To je nešto čime ćemo, vjerujem, otkloniti s političke scene ove nepotrebne rasprave tko koga štiti i sl. Iako ne mislim da Ustav treba često mijenjati, ovo je, čini mi se, jedan dobar prijedlog".

Laburisti će glasovanje za promjenu Ustava uvjetovati promjenom Zakona o referendumu. Još ih nitko nije zvao pa, kaže Dragutin Lesar, nije pristojno davati potporu nekome tko potporu nije tražio.

"Naravno svoj stav imamo, ali bilo bi nekorektno da ga iznosimo javno prije nego bude razgovara. Zasada nije došao poziv za bilo kakvim razgovorom", rekao je Lesar.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara