Vlada se uključila u spor pirotehničara i poslodavaca, danas prvi sastanak

Vlada se uključila u spor pirotehničara i poslodavaca, danas prvi sastanak

Foto: Damir Krajač/Cropix

POZIV očajnih pirotehničara u pomoć je upalio. U ministarstvu rada danas će se održati prvi krug pregovora između štrajkaša, njihovih poslodavaca i predstavnika vlasti.

Trg Franje Tuđmana u Zagrebu krcat je šatorima ogorčenih pirotehničara, koji već deveti dan pokušavaju od svojih poslodavaca dobiti novi kolektivni ugovor koji bi im jamčio njihova teško zarađena materijalna prava. Ono što je za mnoge neshvatljivo, ovim ljudima je svakodnevica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako to izgleda na terenu ispričao nam je Branko Popović, čovjek koji se razminiranjem bavi punih 13 godina. "Taj posao nije opasan isključivo zbog tih mina. Opasan je jer nas tjeraju da žurimo s kvadratima kako bi zaradili novac. Jedan dan pirotehničara na terenu izgleda tako što prvo trimerom pokosimo travu koja 20 godina raste. Kad se to pokosi, onda tek pregledamo detektorom, jer se drugačije ne može stići taj tempo koji je potreban", rekao je Popović.

Prijetnje, neplaćanje, zabrane korištenja starih godišnjih odmora - samo su neke od boljki s kojima se suočavaju pirotehničari, koji prema riječima glavnog tajnika Novog sindikata Tomislava Kiša, neće odustati od cilja. "Prvo kolektivni ugovor, onda njegovo proširenje da bude granski kolektivni ugovor i onda borba da na natječaju posao ne mogu dobiti one firme koje kolektivni ugovor ne poštivaju", poručuje Kiš.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara