Vlada smjenjuje Rajkovaču i Dolenc! Maras ukida povlaštene kredite za zaposlenike HBOR-a!

Vlada smjenjuje Rajkovaču i Dolenc! Maras ukida povlaštene kredite za zaposlenike HBOR-a!

Foto: Hina, Index

NA ZATVORENOM dijelu sjednice Vlade donesena je odluka o razrješenju razrješenju ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka Ante Rajkovače te zamjenice ravnatelja Dubravke Dolenc. "U Hrvatski sabor upućen je na donošenje Prijedlog odluke o razrješenju", stoji u Vladinom priopćenju.

"Ukazali su nam na nepravilnosti"

Dubravka Dolenc, danas je gostovala na Hrvatskom radiju, gdje je izjavila da su i oni u Agenciji bili zaprepašteni odlukom o uklanjanju imovinskih kartica dužnosnika s interneta, jer agencija to, tvrdi ona, nije ni naložila.

"Rješenjem smo naložili samo ispravak određenih podataka.", kaže Dolenc te tvrdi da nije bilo nikakvog pritiska dužnosnika za povlačenje kartica s interneta, niti je bilo službenih zahtjeva za njihovim uklanjanjem. "AZOP-u je samo ukazano na određene nepravilnosti. Rješenje smo donijeli slijedeći praksu europskih zemalja i na temelju Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Povjerenstvo je uklonilo kartice s interneta, da agencija to nije znala", kaže Dolenc i dodaje da su mogli produžiti rok od osam dana koji je dan Povjerenstvu da ispravi kartice.

Maras: Nema više povlaštenih kredita!

Ministar poduzetništva i obrta te član Nadzornog odbora Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) Gordan Maras izjavio je danas nakon sjednice Vlade da će već danas zatražiti da  Nadzorni odbor HBOR-a poništi odluku o mogućnosti davanja HBOR-ovih kredita zaposlenicima te banke!

Podsjetimo, u HBOR-u je 1999. godine donesena odluka o stambenim kreditima za zaposlene na temelju koje je odobreno 166 kredita u vrijednosti 71 milijun kuna.

"To će se već danas ukinuti", rekao je Maras u izjavi za novinare, ustvrdivši da je to "ostavština bivše uprave od prije 2011. godine" te da sadašnji nadzorni odbor nije bio upoznat s tim, niti je bilo kome odobrio kredit.

> Premijeru, može i nama stan po 303 kune

> U kunama, s 3 posto kamate: Hrvatska je sa 71 milijun kuna kreditirala 166 stanova uhljeba iz HBOR-a

> Otkrivamo: HBOR je javnim novcem povlašteno kreditirao vlastite zaposlenike

"Već danas to rješavamo""Danas imamo sjednicu Nadzornog odbora i inzistirat ću da se to već danas razriješi jer to nema nikakvog smisla", kaže Maras dodajući da to pokazuje "kakva je ostavština bivše, HDZ-ove uprave i na koji način su oni koristili određene beneficije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To jednostavno nije ispravno - HBOR je institucija koja mora davati kredite poduzetnicima, a ne svojim zaposlenicima, kaže Maras. "Tko želi tržište i takav povlašteni kredit neka ide u privatnu banku, a državne institucije mu to neće i ne smije davati", dodaje.

Na pitanje kako to da do sada nije znao za povoljne kredite zaposlenicima HBOR-a, odgovorio je da se ne bavi HBOR-ovim operativnim poslom. Novinare je potom uputio na bivšeg predsjednika NO-a HBOR-a Ivana Šukera, rekavši da ga pitaju je li možda on odobrio koji povlašteni kredit.

"Čitam po novinama da je bivši nadzorni odbor odobravao kredite bivšim članovima Uprave, pa bih volio čuti njegovu (Šukerovu) informaciju je li on ikome odobrio takav kredit", kaže Maras.

Zamoljen za komentar špekulacija da je sličnih kredita bilo i u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), odgovorio je da o tome nema informacija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara