Vladin cirkus oko AZOP-a: Odluče smijeniti čelnike Agencije, pa se ne pojave u Saboru

Vladin cirkus oko AZOP-a: Odluče smijeniti čelnike Agencije, pa se ne pojave u Saboru

Foto: AZOP

SABORSKI Odbor za medije nije se u srijedu očitovao o Vladinu prijedlogu da se dužnosti čelnih ljudi Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) razriješe Anto Rajkovača i Dubravka Dolenc, a učinit će to slijedeći put, u nazočnosti predstavnika predlagatelja.

Ishod je to rasprave o razrješenju ravnatelja Agencije i njegove zamjenice, koja je završila povišenim tonovima između HDZ-a i SDP-ova zastupnika.

Činjenica da na Odboru nije bilo nikoga tko bi u ime Vlade obrazložio smjenu Rajkovače i Dolenc, zasmetala je oporbu.

Popijač: Ovo je presedan

Ne pamtim da se takvo što do sada dogodilo, a ni u pisanom prijedlogu nema ni riječi o razlozima za smjenu, istaknuo je Đuro Popijač (HDZ). Vladi, koja predlaže čelne ljude Agencije, ne spori pravo da ih i razriješi, no smatra da bi se moralo znati zašto to čini, tim više jer je AZOP nezavisno tijelo.

Popijač podsjeća da Agencija nije naložila uklanjanje s interneta imovinskih kartica dužnosnika, već da se ne objave neki podaci iz kartica, no Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa skinulo je sve kartice.

"U spletu spletki, pod pokroviteljstvom Vlade, Vlada donosi odluku 'Imamo Pedra, neka visi", zaključio je Popijač i 'izazvao' Damira Tomića (SDP).

Tomić: HDZ osam godina "baratao Pedrom"

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"To je u HDZ-ovoj maniri, osam godina gledali smo kako 'barataju Pedrom" i sad misle da radimo po istom modelu", uzvratio mu je Tomić. "Brljali ste sve, koga ste smijenili u osam godina", povišenim je tonom pitao Popijača.

Na Popijačevu je stranu stao predsjednik Odbora Mladen Novak, konstatiravši da Vlada nije dala obrazloženje, a nema ni njenog predstavnika. To je dokaz poštovanja svih nas, ustvrdio je Novak.

Kregar: Trebala bi se saslušati u druga strana

Nezavisni Josip Kregar drži da je predlagatelj razrješenja trebao osigurati da se čuje i druga strana, dakle Agencija. Glavna šteta je učinjena narušavanjem vjerodostojnosti te institucije, ocijenio je zastupnik.

Iako ga zakon na to ne obvezuje, Odbor je odlučio držati se uhodane prakse i saslušati 12 kandidata za četiri mjesta u Nadzornom odboru HRT-a.

Na listi koju je utvrdio su Šenol Selimović, Branko Maleš, Anja Šovagović Despot, Alja Ljubić Budanko, Antonija Petričušić, Darko Horvatin, Miroslav Grgić, Ante Perić, Dorotea Lesjak, Katarina Bakija, Suzana Mrkobrada i Vesna Čizmar.

Odbor je (s pet glasova 'za' i četiri 'protiv') podržao prijedlog HDZ-ove Sunčane Glavak da se povlaštena stopa PDV-a, koja vrijedi za nacionalne tiskovine primjeni i za regionalne općeinformativne tiskovine, kakvih je 36, a zapošljavaju 500-tinjak ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara