Vlahušić: Ako ne izglasamo proračun, Dubrovnik će morati na prijevremene izbore

Vlahušić: Ako ne izglasamo proračun, Dubrovnik će morati na prijevremene izbore

Foto: FAH

GRADONAČELNIK Dubrovnika Andro Vlahušić rekao je u četvrtak kako još uvijek ne zna hoće li na dnevni red sjednice Gradskog vijeća 30. svibnja uvrstiti proračun za 2015. godinu, a ako do 7. srpnja vijećnici ne izglasaju proračun Dubrovčani bi u rujnu mogli ponovno na prijevremene izbore.

Na konferenciji za novinare Vlahušić je istaknuo kako se još uvijek zbraja cijena prošlih izbora koji su održani u ožujku te kako promišlja hoće li pustiti oporbu da i dalje radi ''višemilijunsku štetu za grad''.

''Nisam još odlučio, o Gradskom vijeću ovisi hoće li se usvojiti proračun, a o meni hoću li proračun povući ili ne. Ako se nastavi s ovakvim destruktivnim napadom na gospodarske temelje grada, bit ću spreman povući proračun. Pustiti onima, koji nisu znali ništa napraviti, da jedan uspješan grad pretvore u ekonomsku štetu neću dopustiti'', rekao je Vlahušić te dodao kako je Dubrovnik ušao u elemente političke nestabilnosti.

Vlahušić zbog javne garaže oporbu optužio za destrukciju


Vlahušić se na konferenciji osvrnuo na sastanak koji je u srijedu ujutro održan između predsjednika Gradskog vijeća Mate Frankovića (HDZ) i ostalih vijećnika oporbe s Upravom PBZ-a o problematici dubrovačke javne garaže zbog koje je pri HGK pokrenuta arbitraža između Grada Dubrovnika, PBZ i privatne Midia grupe vrijednosti veće od 260 milijuna kuna.

Naime, krajem 2014. Vlahušić je predlagao trilateralni sporazum između PBZ-a, Grada Dubrovnika i Midia grupe po kojem bi Grad jednokratno platio 40 milijuna kuna čime bi prestale sve njegove obveze vezane za taj projekt.

Taj sporazum ipak nije došao pred gradske vijećnike, a dok je oporba isticala kako iz njega ne proizlazi jasno brisanje svih obveza Grada prema PBZ-u i Midia grupi, Vlahušić ih je optužio za destrukciju. Ponuda PBZ-a je iz zasad nepoznatih razloga povučena 31. prosinca 2014. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Uprava PBZ-a jasno je u srijedu rekla kako su jednokratnom uplatom od 40 milijuna kuna mogle biti riješene sve obveze i dugovanja Grada prema bilo kojoj osnovi i za PBZ i za Midia Grupu'', rekao je u četvrtak Vlahušić te destrukcijom ocijenio navode oporbe o tome kako je takav sporazum namjerno isključivao tvrtku ''Ragusa parking'' kojoj je Grad Dubrovnik jamac i preko koje bi se po tvrdnji oporbe, PBZ i Midia grupa htjeli naplatiti u procesu arbitraže izvan okvira spomenutih 40 milijuna kuna.

"Sada i PBZ i Midia Grupa traže punu isplatu"


''PBZ traži svih 140 milijuna kuna od kredita, a Midia Grupa svih svojih 120 milijuna kuna. Sve i da Midia grupa pristane na polovicu tog iznosa, Grad će to sve trebati platiti 200 milijuna kuna. Je li se isplatilo srušiti proračun i ići u nove izbore da bi cijena tih izbora samo za garažu bila 200 milijuna kuna? To je cijena izbora'', rekao je Vlahušić te ponovio kako smatra da su prošli izvanredni izbori, izazvani neusvajanjem proračuna samo kako bi sadašnji HDZ-ovi vijećnici Marko Potrebica i Mato Franković, kao i vijećnik Dubrovačkog demokratskog sabora Pero Vićan ušli u trenutni saziv dubrovačkog Gradskog vijeća.

Gradski proračun mora se usvojiti do 7. srpnja

Dubrovčani su u ožujku na izvanrednim izborima ponovno izabrali Andra Vlahušića (HNS) s nešto manje od 500 glasova prednosti nad njegovim protukandidatom i aktualnim predsjednikom dubrovačkog Gradskog vijeća HDZ-ovim Matom Frankovićem.

Dubrovački gradonačelnik tj. njegova koalicija, HNS-SDP-HSU s deset gradskih vijećnika nema potrebnih 13 većinskih ruku. Naime, većinu od 15 vijećnika u tzv. ''programskoj koaliciji'' čine Dubrovački demokratski sabor s četiri vijećnika, koalicija HDZ-HSS-HSLS-HSP AS-HDS-BUZ, te tri vijećnika nezavisne liste Zajedno za Grad.

Rok za usvajanje dubrovačkog proračuna je 7. srpnja 2015. godine, odnosno 90 dana od konstituiranja Gradskog vijeća. Ako do tada proračun ne bude usvojen Dubrovčani će ponovno birati gradske vijećnike i gradonačelnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara