Vlahušić i Vićan osuđeni na uvjetne kazne zatvora zbog afere Šipan

Foto: Jadran Babić/Cropix

DUBROVAČKI gradonačelnik HNS-ovac Andro Vlahušić i njegov nezavisni koalicijski partner Pero Vićan, vlasnik tvrtke Dubrovačko primorje, osuđeni su nepravomoćno na Županijskom sudu u Splitu na uvjetne kazne zatvora zbog afere Šipan.

Vlahušić je za zloupotrebu položaja i ovlasti dobio godinu dana zatvora s rokom kušnje od tri godine, dok je Vićan osuđen na 10 mjeseci uvjetno zbog poticanja, također uz rok kušnje od tri godine.

Nisu krivi, a obranu nisu iznijeli

Slučaj je dobro poznat. Odnosi se na posudbu Pere Vićana tešku milijun kuna iz gradske blagajne, na ime akontacije za prodaju općinske zgrade na Šipanu u travnju 2010. godine. Obrana je na završetku suđenja upozorila da se nije radilo o gradskim sredstvima, već novcu Društva prijatelja dubrovačkih starina te da je predmet postupka odnos društva i Dubrovačkog primorja, a ne Grada Dubrovnika. Uskok je do kraja ustrajao na optužbi te drži kako je do posla došlo zbog političkih veza Vlahušića i Vićana.

Na posljednjem ročištu se Vlahušić pozvao na svoj iskaz iz istrage. Smatrao je da nema ništa posebno za dodati, a ni oduzeti. Na pitanja nije htio odgovarati. Vićan obranu nije dao ni tijekom istrage, a ni tijekom glavne rasprave. Unatoč šutnji, kao i Vlahušić smatra da nije kriv.

Vlahušić: "Ostavku neću dati, sud je povjerovao lažnom iskazu Denisa Orlića"

Vlahušić ostavku ne misli dati, već mandat kani odraditi do kraja. I dalje tvrdi da nije kriv. "Dubrovnik je iznad jednog gradonačelnika. Ja ću se nastaviti baviti istim poslom kao i dosad, a moji odvjetnici uložit će žalbu. Presudu poštujem, ali kriv nisam. Sud je, nažalost, u cijelosti povjerovao iskazu Denisa Orlića, predsjednika Društva prijatelja dubrovačkih starina, koji vodi rat protiv mene zbog toga što sam inzistirao na tome da ne može privatna udruga raspolagati tolikim sredstvima. U posljednjih pet godina skupili su 190 milijuna kuna, a na obnovu zidina potrošilo se svega 15 posto. S Orlićem se nikada nisam sastao", kazao je novinarima Vlahušić nakon objave presude. 

Obranu na glavnoj raspravi nije htio iznositi, jer je već sve rekao u istrazi, pojasnio nam je.

Vlahušić sve napravio da pomogne Vićanu

Sutkinja Maria Majić i članovi sudskog vijeća Slavko Lozina i Zoran Kežić nisu bili pretjerano impresionirani šutnjom optuženika. Utvrdili su da je Uskokova optužnica u cijelosti dokazana. Vlahušić je napravio sve kako bi omogućio svom koalicijskom partneru Vićanu da njegovo Dubrovačko primorje izvuče iz financijskih poteškoća. Premda nije postojala odluka Gradskog vijeća, niti su za kupovinu općinskog doma na Šipanu postojala u proračunu predviđena sredstva, Vlahušić je Društvu prijatelja dubrovačkih starina prikazao kao da je već sve dogovoreno, no stvar je pukla kada se trebao isplatiti drugih milijun kuna, premda za već isplaćenih milijun kuna tzv. akontacije nije izdana potvrda.

Sam se prijavio Bajiću?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlahušić je valjda shvatio da je pretjerao pa se sam prijavio Mladenu Bajiću. Tada je tvrdio da je to iz želje da se utvrdi kako je sve radio po zakonu, no čini se da se malo preračunao. Dobio je osuđujuću presudu, a njegove pravne aktivnosti usmjerene na dokazivanje vlastite nevinosti i prokazivanje drugih nisu imale nekog posebnog učinka.  

"Što mislite što je bilo s mojom prijavom? Ništa, postupak protiv Orlića nikada nije iniciran", jadao se Vlahušić novinarima. Samo što nije kazao da je donijeta politička presuda s ciljem da se diskreditira vlast u Gradu Dubrovniku.

Kako bi omogućio isplatu zatraženih milijuna, Vlahušić je s Društvom prijatelja dubrovačkih starina napravio dva dodatka, prvi se odnosio na promjenu visine predujma sa 30 na 100 posto, a drugi da se može izvršiti međusobno prebijanje obaveza, sve kako bi se Dubrovačko primorje izvuklo iz poteškoća, zamijetila je sutkinja Majić.

Cinkala ga tajnica: Vlahušić je znao što potpisuje premda se branio da nije

Posebno je za sudsko vijeće bilo indikativno što su 26. travnja Društvu prijatelja dubrovačkih starina poslana dva dopisa istog urudžbenog broja. U jednom je Vićan dopisao da mu treba isplatiti drugi milijun kuna temeljem novog vještačenja zgrade na Šipanu. Vlahušić se branio da nije znao što potpisuje, no raskrinkala ga je tajnica koja je sudu sve do u detalja pojasnila. Navela je kako je Vićan dopisivao, a Vlahušić ništa posebno nije pitao. "Vlahušić je vrlo dobro znao što će Vićan upisati", zaključila je sutkinja Majić.

Motiv političke naravi

Ustvrdila je kako su okrivljenici imali motiv za počinjenje kaznenog djela. Koalicijski su partneri, Vlahušić bez Vićanova tri glasa u Gradskom vijeću ne bi mogao funkcionirati, a Dubrovačko primorje evidentno je imalo problema u izvršenju obaveza. Očito se radilo o uskom interesu jer u proračunu Grada Dubrovnika za 2010. godinu nije bilo sredstava ni za kupovinu zgrade na Šipanu, ni za pozajmice Vićanu.

Otegotna okolnost: Izigrali su povjerenje birača

Kao olakotne okolnosti sudsko vijeće cijenilo je dosadašnju neosuđivanost okrivljenika, kao i činjenicu da nije nastupila šteta jer je pozajmica vraćena. Kao otegotnu okolnost vijeće je uzelo činjenicu da su i Vićan i Vlahušić izabrani na svoje dužnosti te su izigrali povjerenje birača.

Pitanje je, međutim, tko je zapravo izigrao povjerenje birača! Jer unatoč potvrđenoj optužnici Uskoka Vlahušić se prije godinu dana našao na listi Kukuriku koalicije za parlamentarne izbore u 10. izbornoj jedinici. Jest da je bio posljednji na 14. mjestu, ali je ipak bio. I na pozornicu se penjao, premda nije govorio. Čelnici SDP-a i HNS-a očito su zaključili da optužnica za zloporabu položaja ne znači apsolutno ništa te da Vlahušić i dalje može sasvim slobodno predstavljati i provoditi njihovu politiku i svjetonazor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara