Vlasnik WTC-a od aviokompanija traži golemu odštetu zbog zabijanja u "Blizance"

Foto: AFP

FEDERALNI sud u New Yorku prihvatio je tužbu vlasnika nebodera World Trade Centra, srušenih u napadu 11. rujna 2001. godine, u kojoj se od aviokompanija American Airlines i United Airlines, čiji su se avioni zabili u "blizance", traži odšteta zbog nemara i neodgovornosti.

U srpnju 2001. godine, dva mjeseca prije napada, World Trade Centre Properties LLC (WTCP) uzeo je od New Yorka četiri zgrade WTC-a u zakup na 99 godina. Cijena - 2,805 milijardi dolara.

U svojoj tužbi protiv United Airlinesa i American Airlinesa WTCP je naveo kako se "teroristi ne bi ukrcali i oteli avione, a zatim se i zabili u nebodere, da nije bilo nemara i neodgovornosti aviokompanija". Stoga je kompanija zatražila odštetu od čak 8,4 milijardi dolara, koliko prema njihovoj procjeni košta zamjena nebodera, odnosno izgradnja novog WTC-a.

WTCP je od osiguravajućih kuća već dobio odštetu od 4,091 milijardi dolara, ali sudac smatra kako je to odvojeno pitanje

Međutim, sudac Alvin Hellerstein je ograničio veličinu potencijalne odštete na 2,805 milijardi dolara, koliko je WTCP i platio 99-godišnji zakup. Aviokompanije su pak negirale da je bilo nemara, te su podnijele pritužbu sudu pod tvrdnjom da suđenja ne bi trebalo biti, jer je WTCP već od osiguravajućih kuća dobio odštetu od 4,091 milijardi dolara, iz čega proizlazi kako su na katastrofi već zaradili oko 1,2 milijarde dolara.

Međutim, sudac Hellerstein je morao odbaciti njihovu pritužbu pod tezom da su odgovornosti aviokompanija i odšteta osiguravajućih društava dva odvojena pitanja koja se razmatraju tijekom procesa.

Obje aviokompanije bankrotirale nakon 11. rujna

Valja napomenuti i kako bi se ove aviokompanije mogle naći u bezizlaznoj situaciji ako se na kraju ispostavi da zaista moraju platiti tu odštetu, jer su obje nakon 11. rujna imale velikih financijskih poteškoća.  Tako je korporacija AMR, vlasnik American Airlinesa, koncem prošle godine proglasila stečaj i od države zatražio zaštitu od bankrota. U međuvremenu je iz ovog avioprijevoznika otpušteno nekoliko desetaka tisuća ljudi i budućnost baš i ne izgleda blistavo.

Slična je bila i sudbina United Airlinesa. Oni su samo 2001. godine izgubili 2,14 milijardi dolara, zbog čega su godinu dana poslije također podnijeli zahtjev za stečajem. Tri godine kasnije skupili su tri milijarde dolara kako bi izašli iz bankrota i restrukturirali kompaniju, a 2010. godine se spaja s Continental Airlinesom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara