Vlasnik im država, a tri mjeseca bez plaća: Tiskara Vjesnik ide u štrajk, nema Jutarnjeg, Sportskih...

Vlasnik im država, a tri mjeseca bez plaća: Tiskara Vjesnik ide u štrajk, nema Jutarnjeg, Sportskih...

Foto: Arhiva, Screenshot: Facebook Vlada RH

"DA, TAKO je! Sljedećeg tjedna ide se u štrajk! A što drugo?", rekao nam je "na prvu" predsjednik Sindikata grafičara i nakladničke djelatnosti Stjepan Kolarić potvrdivši informaciju kako će gotovo 400 djelatnika Tiskare Vjesnik ugasiti tiskarske strojeve već početkom sljedećeg tjedna.

Razlozi su vrlo jednostavni. Naime, već tri mjeseca nisu dobili plaće, a ta informacija uopće ne zabrinjava njihove vlasnike, Vladu Republike Hrvatske. Ukoliko se prijetnja štrajkom ostvari na kioske sljedećeg tjedna neće, prema svemu sudeći, izaći mnoga EPH izdanja - od Jutarnjeg lista, Sportskih novosti pa do tjednika Glorija i Globus. "Zapeti" bi mogla i neka revijalna izdanja Večernjeg lista.

U 3 mjeseca račun blokiran 4 puta

"Uputio sam oko 140 požurnica i dopisa prema ministru gospodarstva Radimiru Čačiću te ministru financija Slavku Liniću. Nisu odgovorili ni na jedan. Samo sam tražio sastanak kako bi se iznašlo pravo rješenje za Tiskaru Vjesnik", kaže nam Kolarić otkrivajući kako je račun Tiskare blokiran već duže vrijeme.

Kako doznajemo, račun tiskare ove je godine bio blokiran nekoliko puta po par dana. Tako je u ožujku Vjesnik blokirala Porezna uprava i naplatila 3,4 milijuna kuna, a odmah nakon toga uslijedila je blokada Hrvatske poštanske banke za dvije rate kredita te se banka naplatila s 1,6 milijuna kuna. U svibnju HEP Opskrba preko blokade naplatila je dugovanje od 400 tisuća kuna, a u lipnju je Gradska plinara Zagreb naplatila 3,1 milijuna kuna. No, prema riječima Zlatka Šoštarića, predsjednika Uprave Vjesnika, stanje jest otežano, ali za sada nema razloga za stečaj.

Šoštarić: Nemamo uvjete za stečaj!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Račun tiskare nije u blokadi te podmirujemo svoje obveze, naravno, jako otežano. Ovaj mjesec smo uspješno uplatiti i jednu ratu poreznog duga odobrenog kroz reprogram u visini od 920 tisuća kuna. Iz svega proizlazi da tiskara Vjesnik odnosno Vjesnik d.d. ne ispunjava uvjete za stečaj. Imamo svoje kupce i tržište te smo uvjereni u prevladavanje nagomilanih problema u suradnji s Vladom RH", rekao je Šoštarić u razgovoru za Index dodajući kako je njihov vlasnik Vlada RH s kojom se na tjednoj bazi razgovara o izlazu iz teške financijske situacije.

"U ovom trenutku se razmatra više prijedloga od prodaje do primjene nekih od mogućih modela koji bi sačuvali većinu radnih mjesta i stabilizirali poslovanje Vjesnik d.d", rekao je Šoštarić za Index. Dodaje da se nada kako će u skoro vrijeme skupiti dovoljno novca kako bi se isplatile plaće za travanj.

Kako nam je rečeno, proizvodnja se normalno odvija u sve tri smjene, a već su uplaćeni doprinosi za travanj te se prikuplja novac za neto isplatu radnicima.

Tko duguje Vjesniku?

Valja naglasiti kako je Vjesnik d.d. odvojen od dnevnog lista Vjesnik. Grupa Vjesnik u kojoj posluju Vjesnik d.d. kao matično društvo, Vjesnik-Naklada d.o.o. kao ovisno društvo, poslovnu 2011. godinu završila je s gubitkom od 51,6 milijuna kuna. U odnosu na prethodnu godinu, kada je ostvareno 34,2 milijuna kuna gubitka, rezultat je nepovoljniji za 16,8 milijuna kuna. U prvom kvartalu ove godine gubitak je 9,1 milijuna kuna, no ukupna potraživanja Vjesnika iznose gotovo 58 milijuna kuna."Najveći vjerovnik Vjesnik d.d. je Hrvatska država zbog neuplaćenih poreza i PDV-a što se sada rješava reprogramom i izdanim jamstvom Ministarstva financija na kredit koji je podignut 2000. godine za opremanje redakcije lista Vjesnik u iznosu 33 milijuna kuna, a najveći dužnici su Narodne novine press d.d. koji je izdavao list Vjesnik s 5,4 milijuna kuna, grupa NCL sa 6 milijuna kuna i Busness.hr za 3 milijuna kuna. Dužnicima su pušteni instrumenti naplate, predložene ovrhe i pokušati ćemo se naplatiti sudskim putem", kaže nam na kraju Šoštarić.

U Vladi ne znaju osnovne stvari

U Vladi su pokazali totalno nepoznavanje stanja u Vjesniku d.d. Tako je na službenoj Facebook stranici koju uređuju "volonteri" s plaćom do 6 tisuća kuna kao odgovor na pitanje hoće li što učiniti s Tiskarom, odgovorili kao da je riječ o dnevnom listu Vjesnik koji se prije par godina odvojio od tiskare. Naime, odgovorili da je stečaj u tijeku i da Tiskara nije pod ingerencijom Vlade!?

No, možda, na kraju, i za tiskaru vrijedi isto pravilo kao i za Vjesnik? Naravno ne treba ni zaboraviti ni priču o atraktivnoj imovini, zemljištu i zgradama Vjesnika te je očito da nekome ovakvo stanje i odgovara. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara