Vođa Pegide podnio ostavku zbog fotografije na kojoj pozira kao Hitler

Vođa Pegide podnio ostavku zbog fotografije na kojoj pozira kao Hitler

Foto: FAH

ČELNIK njemačkog protuislamskog pokreta Pegida, Lutz Bachmann, podnio je ostavku nakon što se u medijima pojavila fotografija u kojoj pozira kao Hitler, javlja BBC.

Ured njemačkog državnog tužitelja otvorio je ranije danas istragu o vođi protumuslimanskog pokreta Pegida zbog poticanja na mržnju nakon što je dnevnik Bild objavio njegovu fotografiju na kojoj pozira u stilu nacističkog vođe Adolfa Hitlera, popraćenu komentarom da je izbjeglice nazvao "životinjama" i "nitkovima".

"Domoljubni Europljani protiv islamizacije Zapada" (Pegida) nametnula se na političkoj sceni protuuseljeničkim sloganima koji su privukli desetke tisuća ljudi na njihove redovite skupove ponedjeljkom u Dresdenu.

Mimohod Pegidinog sestrinskog pokreta Legide najavljen je za srijedu navečer u Leipzigu nakon što je policija, zbog konkretnih prijetnji napadom, zabranila mimohod Pegide koji se trebao održati u ponedjeljak u Dresdenu i okupljanje njihovih protivnika.

Niječe da je rasist

Suosnivaču Pegide Lutzu Bachmannu, koji je osuđivan zbog provale, ali niječe da je rasist ili protivnik muslimana, sad prijeti kaznena istraga.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pokrenute su predistražne radnje na temelju sumnje u poticanje mržnje u narodu", rekao je glasnogovornik ureda državnog tužitelja u Dresdenu, dodavši da su povod za pokretanje istrage bile fotografije Bachmanna u Hitlerovim pozama i drugi njegovi komentari.

Visokotiražni Bild na naslovnici je objavio fotografije na kojima Bachmann pozira s brkovima i frizurom kakve je imao Hitler. Citira njegove riječi da je fotografija snimljena u šali nakon objave satirične knjige o Hitleru "Er ist wieder da" ("Vidi tko se vratio").

Dnevnik Dresdner Morgenpost prenio je navodne Bachmannove poruke s Facebooka u kojima on tvrdi da se tražitelji azila u uredima u kojima traže socijalnu pomoć ponašaju poput "nitkova" i da je nužno pojačati osiguranje kako bi se "djelatnike zaštitilo od životinja".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara