Vraćaju se nakon dva mjeseca odmora: Počinje vruća saborska jesen

Foto: Davor Pongračić / Cropix

NAKON dva mjeseca pauze, u srijedu se na Markovom trgu ponovno okupljaju zastupnici koji će u klupama sjediti sve do 15. prosinca. Predsjednik Sabora Leko najavio je malo drugačiji i jači tempo rada, a donosimo o čemu će se sve raspravljati.

'Lex Perković', izmjene Ustava, ćirilica u Vukovaru bile su vruće teme ovog ljeta i vjerojatno će zauzimati i medijski prostor ove jeseni. No, ako ćemo pošteno, one neće imati prevelikog utjecaja na naše živote.

Stižu novi Zakon o radu i mirovinska reforma

Zato hoće brojni zakoni koje je Vlada pripremila ili priprema, a koji bi trebali biti izglasani do zime. Najvažniji je novi Zakon o radu koji je pripremio ministar Mirando Mrsić i njegovi suradnici iz Ministarstva rada. Mrsić kaže da će se i dalje inzistirati na visokom stupnju zaštite radnika, ali i pomoći poslodavcima da restrukturiraju tvrtke.

U prijevodu to znači da bi se trebao uvesti fleksibilni radni tjedan te da će vam poslodavac moći dati otkaz ako ne prihvatite manju plaću, a kao utjeha vam ostaje da ćete moći u štrajk ako vam plaća bude kasnila jedan dan. Sindikati pozdravljaju jedino tu odredbu koja im donekle ide na ruku.

"Mi ne govorimo da primjerice, ako plaća za srpanj nije isplaćena 1. kolovoza, da već 2. kolovoza radnici mogu štrajkati, nego će praktički morati proteći još tih 30 dana pa da bi se onda moglo štrajkati, a ne kao što je bilo do sada, praktički 30 dana od dospijeća pa se to razvlačilo na dva mjeseca", kaže predsjednik nezavisnih sindikata Krešimir Sever.

Još jedan 'poklon' socijaldemokratske vlade radnicima će stići u vidu mirovinske reforme, ili u prijevodu radni vijek se produžuje do 67. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što s bankama?

Na dnevnom redu ove sjednice naći će se i Zakon o potrošačkom kreditiranju u prvom čitanju. Iako je u početku najavljivano da će nam ministar financija Slavko Linić kresati minuse na iznos od dvije plaće, zakon koji dolazi na klupe zastupnika puno je blaži.

Banke će vas morati obavijestiti o smanjenju dopuštenog minusa bar mjesec dana ranije, a morat će vam omogućiti otplatu kroz godinu dana.

"Ocjenjujemo da smo dodatno zaštitili građane u odnosu s bankarskim sustavom i da će gubici poslovanja banaka, provedbom ovih zakona biti značajni, ali želim naznačiti i da u dobrom dijelu imamo prihvaćanje i bankarskog sustava", kaže Linić.

Radman se vraća na dnevni red

Na prijedlogu dnevnog reda našle su se i izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, čija je najvažnija novina da će se u prostituciji sada kažnjavati i mušterije.

Osim u Sabornici zanimljivo će biti i na odborima. Na Odboru za Ustav će se raspravljati o referendumu inicijative 'U ime obitelji', te izmjenama Ustava kako bi se ukinula zastara za politički motivirana ubojstva. Na Odboru za medije ovih dana se očekuje nastavak trakavice oko ravnatelja HRT-a Gorana Radmana čiju smjenu traži Nadzorni odbor te javne medijske kuće.

Podsjetimo, vladajući su napravili presedan i nisu htjeli raspravljati bez Radmanovog očitovanja. Očitovanje je stiglo početkom kolovoza pa će se sada vidjeti jesu li Radmanovi grijesi i sukob interesa bili preveliki ili će vladajući stati u njegovu zaštitu. Sabor će raditi pojačanim tempom, zasjedanja će biti od utorka do petka uz vrlo male pauze za praznike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara