Vrdoljak: Glupo je i nedopustivo izvoziti hrvatsku naftu dok se gasi sisačka rafinerija

Vrdoljak: Glupo je i nedopustivo izvoziti hrvatsku naftu dok se gasi sisačka rafinerija

Foto: FAH

MINISTAR gospodarstva Ivan Vrdoljak danas je izjavio kako nje donesena odluka o izvozu nafte iz Hrvatske na preradu u susjedne zemlje te kako je nedopustiva ideja da se sirova naftu izvozi iz Hrvatske, a gasi rafinerija u Sisku.

"Koliko ja znam nije nikakva odluka donesena, ali apsolutno je neodopustiva ideja da uopće netko misli sirovu naftu izvoziti iz Hrvatske, a gasiti rafineriju u Sisku", rekao je Vrdoljak uoči sjednice Vlade odgovarajući na novinarsko pitanje.

Mediji u srijedu pišu kako proizvodnja u rafineriji Sisak nije zaustavljena samo privremeno već da Ina navodno priprema otpremu domaće nafte u rafinerije u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Mađarskoj.

"Iz ekonomskog, ekološkog, industrijskog, prometnog aspekta, sve je to glupo. Glupe odluke se u Ini više ne smiju donositi i mislim da su to kolege iz MOL-a već shvatile. Reterirali su i oko zatvaranja Siska, oko isplate dobiti, sad imaju novce jer nisu isplatili dobit i to trebaju lijepo uložiti u Rijeku, Sisak, raditi proizvodnju s domaćom naftom. Mi imamo alata za zaustaviti odluke koje su štetne prvenstveno za Inu, a onda i za energetsku stabilnost Republike Hrvatske", istaknuo je Vrdoljak.

U Stožeru za obranu rafinerije uznemireni

Iz Stožera za obranu Rafinerije Sisak u srijedu su poručili kako su uznemireni napisima da je Ina tajno razradila plan izvoza domaće nafte te umrežavanje s rafinerijama u BiH, Srbiji i Mađarskoj, te su upozorili kako bi izvoz domaće nafte značio kraj sisačke rafinerije.

"Očito se postupno ostvaruje scenarij na koji smo već ranije upozorili. Izvoz domaće nafte u Srbiju, BiH i Mađarsku značio bi kraj za našu rafineriju. Ta je vijest dovoljan razlog da ponovo sazovemo sjednicu našeg Stožera i dogovorimo daljnje akcije. Istina, imamo dogovoren sastanak s predstavnicima Uprave Ine za 27. veljače, ali ne možemo toliko čekati na provjeru informacije kako bi poduzeli industrijske akcije", rekao je koordinator Stožera Predrag Sekulić.

Iz Rafinerije je potvrđeno kako se u spremnicima prikuplja nafta s domaćih naftonosnih polja. Svakog dana pristiže između 1.500 i 3.500 tona, odnosno oko 50.000 tona nafte na mjesec. Ta količina na godišnjoj razini upravo odgovara spomenutim najavama o izvozu.

U Stožeru navode kako bi, zbog niske koncesijske naknade, izvoz nafte za Inu predstavljao ekstra profit. Ujedno napominju kako je propuštena prilika da se ulaže u nova istraživanja i eksploataciju domaćih izvora, koji bi, tvrde, bez problema primjenom suvremenih metoda mogi povećati iscrpak za 30 posto.

SAD Srbiji ponudio alternativu ruskom plinu

Vrdoljaka su novinari pitali i za komentar vijesti da su dužnosnici SAD-a ponudili srpskom premijeru Aleksandru Vučiću dvije mogućnosti za opskrbu države plinom, kako bi smanjio energetsku ovisnost Srbije o Rusiji. Jedna od mogućnosti je da Srbija dobije plin iz SAD-a koji bi stizao preko Hrvatske i Mađarske, odnosno LNG terminala na Krku.

"Mi smo prije dvije godine počeli lobirati i prikazivati važnost LNG projekta za energetsku stabilnost ovog dijela Europe. Sada je to top tema ne samo State Departmenta, a oni nam daju punu podršku, nego i Bruxellesa, koji nam također daje punu podršku u tome", rekao je.

Ocijenio je da je napravljen dobar posao u tome.

"U projekte uključujemo i Srbiju"

"U prioritetne projekte ne ulazi samo LNG nego i svi plinovodi, a Hrvatska postaje zemlja koja treba pomoći ovoj regiji za novi dobavni pravac plina. Energetsku strategiju vodimo kako trebamo, postajemo važan faktor, mislim da je to svima nama bila želja", rekao je Vrdoljak.

Na pitanje znači li to da će se u projekt uključiti i Srbija, Vrdoljak je odgovorio "mi ćemo je uključiti". "Mi smo važan faktor i mi ćemo uključivati i Bosnu i Hrcegovinu i Srbiju u te projekte", izjavio je Vrdoljak.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara