Vrdoljak: MOL mora odgovarati za počinjenu štetu, ubijaju mi tvrtku

Vrdoljak: MOL mora odgovarati za počinjenu štetu, ubijaju mi tvrtku

Foto: Hina

MINISTAR gospodarstva Ivan Vrdoljak u emisiji Hrvatskog radija napao je MOL za usporavanje pregovora i napravljenu štetu. Tvrdi da je vrijednost INE pala u zadnjih pet godina između pet i šest milijardi dolara. Vrdoljak ne isključuje uspješan nastavak pregovora, ali smatra da MOL za počinjenu štetu treba odgovarati.

"Predložili smo novo korporativno upravljanje. Prvo su šutjeli o tome, a na zadnjem pregovaračkom krugu su rekli da je to njima apsolutno neprihvatljivo. Nikad nisu htjeli jednu riječ reći o tome žele li razgovarati o novom modelu upravljanja, jer ovaj model upravljanja ubija INU. Ubija mi tvrtku. Pet, šest milijardi mi je manje vrijedna nego prije pet godina, pa moram reagirati. Oni kažu dobar je model. Pa dobar je za MOL. Nije dobar za INU"  rekao je Vrdoljak.

Prema analizi američkih konzultanata, Hrvatska je zbog MOL-ova upravljanja Inom izgubila 34 milijarde kuna. Analiza napravljena u jeku pregovora Vlade i MOL-a o budućnosti hrvatske naftne kompanije otkrila je da je Ina izgubila na vrijednosti u svim segmentima poslovanja.

Vrdoljak se osvrnuo i na napise o problematičnoj imovinskoj kartici u kojoj je prikazao manju površinu stana od postojeće. Ministar kaže da je na udaru jer nastoji riješiti odnose u Ini i smanjiti cijenu energenata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam tri puta mjenjao svoju imovinsku karticu. Ako sam slučajno učinio grešku, pa nisam šupu i terasu od 9 kvadrata, ja se stvarno ispričavam i ako trebam platiti kaznu nema problema" poručio je Vrdoljak.

Sindikati: Vrhovni sud otežava situaciju u Ini

Hrvatska udruga radničkih sindikata drži da je krajnje vrijeme da Vrhovni objavi svoju odluku u slučaju Ina-MOL obzirom na dramatičnu situaciju u Ini, koja je, prema najnovijim informacijama, zbog MOL-ova upravljanja kompanijom pretrpjela štetu od 6,2 milijardi dolara.

"Iako se u medijima špekulira da je Vrhovni sud prije mjesec i pol dana potvrdio prvostupanjsku odluku kojom je Ivo Sanader proglašen krivim zbog korupcije u Ini, pravomoćna odluka još uvijek nije objavljena. Potvrđena presuda itekako bi poboljšala pregovaračku poziciju Hrvatske koja će odmah tražiti raskidanje štetnog ugovora kojom je MOL preuzeo upravljanje Inom.

Katastrofalni rezultati MOL-ovog upravljanja Inom svakim danom su sve veći i zato je, smatra HURS, Vrhovni sud već trebao objaviti odluku koja je od najvećeg državnog interesa i ne može se uspoređivati s nekim drugim slučajevima. Kako tvrdi ministar gospodarstva, Vlada samo čeka konačnu odluku Vrhovnog suda kako bi mogla poduzeti drastične korake, stoga HURS smatra da je nedopustivo odgađanje objave pravomoćne presude", stoji u priopćenju Hrvatske udruge radničkih sindikata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara