Vrdoljak: Otkup dionica od MOL-a bilo bi najbolje rješenje

Foto: Hina

"OTKUP dionica od MOL-a je najbolje rješenje koje će obraniti državne interese i sve opcije su otvorene" ponovio je danas ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

"To je najbolje rješenje koje će obraniti državne interese i sve opcije su otvorene..(pitanje: Tko bi nam dao kredit) kao što kažem, tražimo rješenje, nemamo rješenje, ali smo u potrazi za njim."

Hrvatska želi ispregovarati zajam za otkup INA-inih dionica od MOL-a i time riješiti nesporazum s Mađarima, poruka je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak agenciji Bloomberg.

"Dionice koje posjeduje MOL, i do 19 posto Ininih dionica u našem vlasništvu, mogli bismo koristiti kao kolateral. Tako ne bi bilo potrebe za državnim jamstvima,niti bi transakcija uvećala javni dug. Otkup Ininih dionica bilo bi najbolje rješenje za hrvatsku energetsku strategiju. Drugo rješenje je dogovor s MOL-om, a treće pronalazak novog partnera za Inu", izjavio je Vrdoljak.

MOL traži službenu potvrdu Vlade

Kako piše mađarski portal Portfolio.hu, mađarski MOL zatražio je službenu potvrdu Vlade za kupnju dionica. Iz kompanije poručuju kako bi uspješni pregovori s Vladom i nastavak poslovanja prema tržišnim načelima doveli do rasta u Ini  i uvećavanja vrijednosti dioničarima.

Napominju da će prodati svoj udjel od 49,1 posto ako pregovori ne uspiju i Vlada i dalje bude nastojala zadobiti državnu kontrolu u Ini.

"Ako hrvatska Vlada cilja na to da uspostavi državnu kontrolu nad Inom, MOL će zatražiti da putem službenih kanala iskažu namjeru o otkupu udjela u Ini, na isti način kao i druge zainteresirane strane", stoji u priopćenju.

Maras o Vrdoljakovoj: Treba vidjeti, ne možemo povećati javni dug

Ministar poduzetništva Gordan Maras nakon sjednice Vlade komentirao je prijedlog glavnog hrvatskog pregovarača s MOL-om Ivana Vrdoljaka o otkup dionica Ine kao najboljem rješenju za tu kompaniju.

Prvo treba vidjeti što je na stolu, što je realno i to dogovoriti i s partnerima u Ini, jer ne možete ništa dogovoriti ako niste stavili karte na stol. Znači, oni tu moraju biti uključeni, naglasio je Maras.

''I to sve mora biti dio razgovora između Vlade i MOL-a. Znači, sve stvari mogu biti na stolu. Naravno, uvijek je ovdje pitanje i dodatnog zaduženja, jer nismo baš u jednostavnoj situaciji. Ne možemo povećavati svoj javni dug, tako da bi tu ideju trebalo još malo razraditi prije nego što bude formalizirana'', rekao je Maras kojem je prihvatljiva svaka ideja koja će, zaključuje, štititi hrvatske interese i biti u interesu razvoja Ine.

''To je meni u interesu. A kako ćemo doći do toga, to moramo vidjeti kroz razgovore s partnerom. Hoće li to biti neki možda sutra novi investitor u Inu, ili neko drugo rješenje, to ćemo vidjeti. Ali dok ne vidimo, ne bi trebalo donositi neke preuranjene zaključke'', smatra Maras.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara