Vrdoljak najavio investicijski ciklus vrijedan 1,2 milijarde eura: Među projektima i LNG terminal

Foto: Hina

MINISTAR gospodarstva Ivan Vrdoljak i predstavnici Plinacro grupe najavili su novi investicijski ciklus vrijedan više od milijardu i 200 milijuna eura. Među nekoliko planiranih projekata, od zajedničkog interesa za Europsku uniju, jedan od prioriteta je gradnja LNG terminala za ukapljeni plin. Eskalacijom ukrajinske krize projekt je označen od strateške važnosti, a Vrdoljak je potvrdio da će se financirati iz europskih fondova.

''Tijekom 2014. godine očekujemo financiranje dokumentacije, koja onda na brzi način treba biti spremna da već 2015. godine, vjerojatno u drugoj polovici, kandidiramo izgradnju samo terminala'', rekao je ministar gospodarstva.

Realizacija projekta u kojem Vlada ima potporu SAD-a trebala bi povećati europsku neovisnost o ruskom plinu, a Hrvatsku istaknuti kao važno čvorište na energetskoj karti Europe.

LNG će i službeno ubrzo biti označen kao strateški hrvatski projekt, dodao je Vrdoljak. Očekuje da ćemo iz fondova uspjeti povući maksimalnih 50 posto bespovratnih sredstava, dok bi država osigurala preostalih nešto više od 300 milijuna eura. Najkasnije do 2020. godine terminal na Krku trebao bi biti dovršen.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara